Ako nemate pretplatu na misljenja.hr, pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 21,33 kn mjesečno, više klikom miša ovdje!   Zakon o porezu na promet nekretnina je usklađen s odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost od 1. siječnja 2015. izmjenama i dopunama tog Zakona objavljenim u Narodnim novinama 143/14.

Izmijenjene su odredbe o načinu oporezivanja na način da su od oporezivanja porezom na promet nekretnina izuzete sve isporuke nekretnina na koje je obračunan porez na dodanu vrijednost ili se prenosi porezna obveza za porez na dodanu vrijednost na kupca. Dakle, od 1. siječnja 2015. nema pojmovnog razlikovanja starih i novosagrađenih građevina.
Zbog lakšeg razumijevanja u kojem se slučaju obračunava i plaća porez na promet nekretnina ponavljamo primjere koje smo objavili uz novost o oporezivanju nekretnina PDV-om od 1. siječnja 2015. (link):

1. Obveznik poreza na dodanu vrijednost građevinu s pripadajućim zemljištem prodaje prije proteka 2 godine od prvog nastanjenja (stavljanja u uporabu) – pri prodaji obračunava PDV po stopi 25% bez obzira od koga je ta nekretnina kupljena i je li bio moguć odbitak pretporeza ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.