Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Obveza poreza na promet nekretnina ili poreza na dodanu vrijednost obrtnika koji kao građanin prodaje građevinsko zemljište

Datum objave: 29.09.2015, Klasa: 410-19/15-01/29, Porezna uprava

Zaprimili smo upit odvjetnice iz dostavnog spiska za poreznog obveznika obrtnika o obvezi plaćanja poreza na promet nekretnina ili poreza na dodanu vrijednost na građevinsko zemljište koje prodaje kao građanin. Na dostavljeni upit odgovaramo u nastavku kako slijedi. Predmet oporezivanja porezom na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV) je sukladno članku 4. stavku 1. točki 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13., 99/13., 148/13., 153/13. i 143/14., u daljnjem tekstu: Zakon) isporuka dobara u tuzemstvu uz naknadu koju obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav. Slijedom navedenog, isporuka građevinskog zemljišta koje nije dio imovine obrta koju obavi porezni obveznik - obrtnik upisan u registar obveznika PDV-a nije predmet oporezivanja PDV-om. Nadalje, prema odredbi članka 5. Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine br. 69/97., 26/00., 153/02., 22/11. i 143/14.) prometom nekretnina, u smislu ovoga Zakona, ne smatra se stjecanje nekretnina na koje se plaća PDV. Isto znači kada se na promet nekretnina ne plaća PDV da se plaća porez na promet nekretnina. Zaključno, kako u konkretnom slučaju predmetna isporuka ne podliježe oporezivanju PDV-om, predmetno stjecanje nekretnine podliježe oporezivanju porezom na promet nekretnina.

...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice