Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Osnovice za doprinose i iznosi doprinosa u 2020. godini

Datum objave: 15.01.2020, misljenja.hr
Pri isplati plaće na mjesečnu poreznu osnovicu do 30.000,00 kn primjenjuje se stopa od 24%, a preko tog iznosa 36%.
Za isplate od 1. siječnja 2020. godine osnovni osobni odbitak iznosi 4.000,00 kn mjesečno.
Pri obračunu plaće za siječanj 2020. godine i dalje treba obratiti pozornost na donesenu Uredbu o visini minimalne plaće koja propisuje visinu minimalne plaće za 2020. godinu u bruto iznosu 4.062,51 kn.
Minimalna plaća je prema Zakonu o minimalnoj plaći najniži mjesečni iznos bruto plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu.
U iznos minimalne plaće ne ulaze povećanja plaće koja radniku pripadaju za prekovremeni rad, noćni rad i rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.
Minimalna plaća radnika koji radi u nepunom radnom vremenu utvrđuje se i isplaćuje razmjerno ugovorenom radnom vremenu.
Za radnike za koje je poslodavac do 1. siječnja 2019. godine ostvarivao pravo na umanjenu osnovicu sukladno čl. 2., st. 4. Zakona o minimalnoj plaći (Narodne novine br. 39/13. i 130/17.) mjesečna osnovica za obračun doprinosa na osnovicu prema plaći utvrđena prema propisima ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice