Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Primjena Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu

Datum objave: 26.06.2018, Klasa: 410-01/17-01/533, Porezna uprava
Mišljenje o primjeni Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu (Narodne novine - Međunarodni ugovori br. 3/01.)

Podnositelj upita, ovlašteni porezni savjetnik, postavio je upit vezano za (ne)obvezu osnivanja stalne poslovne jedinice nerezidenta za djelatnost najma u Republici Hrvatskoj. Naime, austrijsko društvo će steći vlasništvo nad nekretninom koja se nalazi u Republici Hrvatskoj te će tu nekretninu iznajmljivati hrvatskom poreznom obvezniku, hrvatskom povezanom društvu. S obzirom da se radi o inozemnom društvu, prilikom oporezivanja najma treba sagledati odredbe međunarodnih ugovora te stoga austrijsko društvo postavlja pitanje načina oporezivanja prihoda od najma, odnosno da li je potrebno osnovati stalnu poslovnu jedinicu u Republici Hrvatskoj ili ne.

U nastavku odgovaramo: U ovom slučaju, budući da će austrijski porezni rezident ostvarivati prihode od najma nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj, moramo primijeniti Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu (Narodne novine – Međunarodni ugovori br. 3/01., u daljnjem tekstu: Ugovor), koji čini dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i po pravnoj je snazi iznad zakona te ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice