Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni tretman dohotka ostvarenog u godinama nakon završetka izaslanja stranaca na rad u RH – primjena Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja RH – Austrija

Datum objave: 28.01.2010, Klasa: 410-01/09-01/1731, Porezna uprava

Podnositelj upita E.& Y. izložio je slučaj fizičke osobe, državljanina Republike Austrije i zaposlenika austrijskog društva, izaslanog na rad u Republiku Hrvatsku na razdoblje od dvije godine (u 2007. i 2008. godini), koji je po završetku izaslanja napustio Republiku Hrvatsku te se odjavio kod nadležnih institucija. Za vrijeme trajanja izaslanja svi dužni porezi uredno su plaćeni u Republici Hrvatskoj. Nakon povratka u Austriju u 2009. godini osoba je ostvarila određene primitke od svog austrijskog poslodavca koji se odnose na višegodišnji minuli rad, što obuhvaća i dvije godine provedene na radu u Hrvatskoj. Radi se o primicima u obliku dodjele dionica, bonusa i otpremnine. Podnositelj upita postavlja pitanje da li su takvi primici oporezivi u Hrvatskoj, ukoliko jesu, mole za pojašnjenje kako izračunati dio dohotka koji bi bio oporeziv u Hrvatskoj. Shvaćanje je podnositelja upita da bi u predmetnom slučaju trebalo primijeniti odredbe članka 15. Ugovora, te smatraju da u skladu sa spomenutim člankom Ugovora Republika Hrvatska nema pravo oporezivanja ovog dohotka, budući da nisu kumulativno ispunjena sva tri uvjeta iz članka 15. stavka 2. Ugovora.

S obzirom da je iz upita poznato da je fizička osoba u ovom trenutku rezident Austrije, a treba ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice