Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Oporezivanje dividendi prema Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu između Republike Hrvatske i Republike Austrije (NN Međunarodni ugovori 3/01)

Datum objave: 12.07.2013, Klasa: 410-01/12-01/3245, Porezna uprava

Podnositelj postavlja pitanje može li Hrvatska oporezivati porezom na dividende isplate dobiti iz poslovanja obrta osnivaču koji je austrijski porezni rezident. Podnositelj upita prvo zaključuje da se isplate od strane obrta austrijskom osnivaču iz hrvatske perspektive smatraju dividendama i stoga se na njih primjenjuje članak 10. Ugovora. Nadalje, da se isplate od strane obrta njegovom austrijskom osnivaču ne mogu oporezivati u Hrvatskoj na temelju članka 10. stavka 2a Ugovora, jer se on izričito odnosi samo na isplate od strane društva. Obrt se ne može smatrati društvom, niti po Zakonu o trgovačkim društvima, niti prema primjenjivim poreznim propisima. Da bi se praktično primjenili navedeni zaključci, austrijski osnivač hrvatskog obrta mora dokazati rezidentnost. Pojam isplate dividende treba se, prema mišljenju podnositelja upita, tumačiti na način da se dobit isknjiži iz računovodstvenih evidencija obrta, odnosno konačno prebaci osnivaču. Potvrda o rezidentnosti treba potvrditi austrijsku rezidentnost u vrijeme isplate. Nastavno odgovaramo: Budući da se u ovom slučaju, prema podacima podnositelja upita, radi o isplati od strane hrvatskog rezidenta (obrta) austrijskom rezidentu (osnivaču obrta) moramo primijeniti Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu od 1. siječnja 2002. godine ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice