Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Reforma poreznog sustava – pitanje: dvostruko oporezivanje inozemnih mirovina

Datum objave: 02.12.2016, Klasa: 410-01/16-01-2338, Porezna uprava

Vezano za vaš upit u kojemu navodite da vezano za reformu poreznog sustava Republike Hrvatske, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske svakodnevno dobiva velik broj upita hrvatskih državljana, korisnika inozemnih mirovina, iz država s kojima Republika Hrvatska nema sklopljen i u primjeni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Isto tako u dopisu navodite kako velik broj upita dobivate od hrvatskih državljana koji ostvaruju mirovinu iz Švicarske Konfederacije. Vezano za gore navedeno u nastavku donosimo pregled sadašnjih propisa te pregled izmjena vezanih uz oporezivanje mirovina iz inozemstva.

I. TRENUTNO STANJE

1. Promjena u poreznom tretmanu inozemne mirovine i posljedice na izmjene Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 22/12.) je kroz dopunu članka 14. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak propisano da se dohotkom od nesamostalnog rada smatraju i mirovine rezidenata ostvarene u inozemstvu. Tom su se odredbom mirovine rezidenata ostvarene u inozemstvu izjednačile sa mirovinama ostvarenim u tuzemstvu te se tako normiralo načelo ravnopravnosti u oporezivanju svih hrvatskih poreznih rezidenata (članak 51. Ustava Republike Hrvatske, kojim je propisano da je svatko dužan ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice