Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Oporezivanje inozemnih mirovina hrvatskih rezidenata prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (članak 18. i 19.2 ugovora)

Datum objave: 06.05.2015, Klasa: 910-01/12-01/119, Porezna uprava

Središnjem  uredu  Porezne  uprave  obratio  se  jedan  Područni  ured  s  problemom   oporezivanja inozemnih  mirovina  hrvatskih rezidenata od strane države u kojoj su iste ostvarene, a koja na to nije imala pravo. Naime, nakon što je uvedeno oporezivanje inozemnih mirovina hrvatskih rezidenata (01. ožujka 2012.), Hrvatska je obavijestila sve države s kojima ima sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o izmjeni Zakona o porezu na dohodak. Nakon toga su države koje temeljem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na to nemaju pravo trebale prestati oporezivati mirovine hrvatskih rezidenata. Unatoč tome, neke države ugovornice  i dalje su nastavile oporezivati predmetne mirovine. Budući da, temeljem članka 18. ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Hrvatskoj pripada isključivo pravo oporezivanja navedenih mirovina te budući da je u skladu s tim Hrvatska oporezovala  iste, javio se problem  dvostrukog oporezivanja predmetnih mirovina. Slijedom navedenoga, molimo vas da nam žurno dostavite podatke o tome da li se vaš Područni ured susreo s istim problemima tijekom prijašnjih godina (nakon 01. ožujka 2012.) odnosno, jesu li se vašem Područnom uredu javili porezni obveznici - hrvatski rezidenti koji ostvaruju ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice