Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Osnovice za doprinose i iznosi doprinosa u 2021. godini

Datum objave: 16.01.2021, misljenja.hr
Pri isplati plaće od 1. siječnja 2021. godine za obračun poreza na dohodak na mjesečnu poreznu osnovicu do 30.000,00 kn primjenjuje se stopa od 20%, a preko tog iznosa 30%.
Osnovni osobni odbitak iznosi 4.000,00 kn mjesečno. Pri obračunu plaće za siječanj 2021. godine i dalje treba obratiti pozornost na donesenu Uredbu o visini minimalne plaće koja propisuje visinu minimalne plaće za 2021. godinu u bruto iznosu 4.250,00 kn.
Minimalna plaća je prema Zakonu o minimalnoj plaći najniži mjesečni iznos bruto plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu.
U iznos minimalne plaće ne ulaze povećanja plaće koja radniku pripadaju za prekovremeni rad, noćni rad i rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.
Minimalna plaća radnika koji radi u nepunom radnom vremenu utvrđuje se i isplaćuje razmjerno ugovorenom radnom vremenu. Prema čl.14. Zakona o doprinosima za obvezno zdravstveno osiguranje vrste doprinosa i stope za obračun jesu:
1. doprinos za zdravstveno osiguranje – koji se obračunava po stopi od 16.5%
2. posebni doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu &ndash ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice