Mišljenja.hr

Forum

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Kikica2 Registrirani član Postova: 33

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Primjenjuje se PPO ako je u sklopu usluge izgradnje, održavanje, rekonstrukcije ili uklanjanja građevina.
Financije123 Sudionik foruma Postova: 8

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Pozdrav, da li se prilikom usluge kran dizalice na gradilištu primjenjuje PPO? - riječ je o istovaru materijala, alata i premještanje na razne lokacije po gradilištu.
Admin_3 Administrator Postova: 329

Obrazac PDV i knjiženje URA

Usluga najma radnika u pravilu se oporezuje PDV-om po stopi 25%.
Međutim, Pravilnikom o PDV-u određeno je da se građevinskim uslugama iz čl. 75., st. 3. t. a) Zakona o PDV-u smatra i ustupanje osoblja ako ono obavlja građevinske usluge. U tom se slučaju primjenjuje prijenos porezne obveze, tj. PDV plaća porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a u RH kojemu je obavljena usluga ustupanja osoblja koje obavlja građevinske usluge. Detaljnije u BZ „Porezni sustav - PDV“ https://misljenja.hr/gradjevinske-usluge/c1672/

I ako porezni propisi uređuju porezno postupanje koje nema veze s radnim pravom moramo napomenuti da ustup radnika određuje Zakon o radu, vidjeti odmah na početku članka u BZ „Plaće i ostale naknade“: https://misljenja.hr/zasnivanje-radnog-odnosa-prema-zakonu-radu/c3204/
To je dalje radno-pravno pitanje za koje treba konzultirati pravnu struku.
Plitvice Registrirani član Postova: 187

Obrazac PDV i knjiženje URA

obrtnik dohodaš iz RH.Zagreb je u 2 mj. ispostavio račun na iznos od 350,00eura poreznom obvezniku u RH, točnije, jednom jddo-u u Zagrebu: i na računu je napisao da fakturira: najam radnika i na na pomenu je na računu napisao:"Prijenos porezne obveze sukladno odredbi čl.75.st.3 točke a)Zakona o pdv-u te članka 151 Pravilnika o pdv-u (AE-VAT)"

u tijeku su knjiženja i predaje tog pdv-a i Sad nas zanima:da li je ovo ispravan račun , te možemo li za taj račun knjižiti uopće prijenos porezne obveze. I samim time to iskazati na obrascu pdv-a pod točkom: I.1.-isporuke u RH za koje pdv obračunava primatelj(tuzemni prijenos porezne obveze) ? daljnji zadatak će nam biti: u 3 mj. ćemo slati obrazac PPO za tuzemstvo(za od 01-03.mj.)?
ili griješimo?
kako postupiti? da bude sve točno?


nažalost,kasno se vrlo često dobiju dokumenti u "5 do 12",kad već pdv treba slati.......pa bude frka.......jer i upitnika:da li jje klijent ispravno izradio taj svoj izlazni račun? lijepo molimo Vašu pomoć
Financije123 Sudionik foruma Postova: 8

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Hvala na odgovoru.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Citiramo iz mišljenja MF:
„Prilikom izvođenja bilo kojih građevinskih radova navedenih u članku 152. stavku 1. Pravilnika ili u Dodatku primjenjuje se prijenos porezne obveze ukoliko se takvi radovi izvode u okviru izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta.
Ukoliko se ti građevinski radovi izvode u okviru održavanja građevinskog objekta prijenos porezne obveze se također primjenjuje, ali s određenim iznimkama (kao što je primjerice ugradnja uređaja i opreme u postojeći objekt koji se ne rekonstruira).
Ukoliko se ugradnja opreme i uređaja izvodi na već postojećem objektu koji se ne rekonstruira prijenos porezne obveze se ne primjenjuje. Ukoliko su u navedenom slučaju za ugradnju opreme ili uređaja neophodni i drugi građevinski radovi kao što su zidarski (primjerice ugradnja instalacija podžbukno), parketarski (ukoliko se instalacije ugrađuju ispod parketa), gipsarski (ugradnja uređaja i opreme primjerice u spušten strop) i slični radovi, tada se niti na takve radove ne primjenjuje prijenos porezne obveze, obzirom da se smatra da je ugradnja uređaja, odnosno opreme jedinstvena usluga.“
Uputu za primjenu tuzemnog prijenosa porezne obveze prilikom obavljanja građevinskih usluga naši pretplatnici mogu vidjeti na poveznici: https://misljenja.hr/uputa-za-primjenu-tuzemnog-prijenosa-porezne-obveze-prilikom-obavljanja/m4408/
Emma Registrirani član Postova: 151

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Financije123 ako Vam je savjetnica RRIFa tako savjetovala nema dvojbe ili ipak ima? Tražite ju da Vam to napiše pismeno i službeno.
Ja znam da kada se ugrađuju uređaji i oprema da je bitno da se to radi u sklopu izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta.
Financije123 Sudionik foruma Postova: 8

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Porezna savjetnica iz RRIF-a nam je rekla da je riječ o PPO, jer će biti i limarskih radova (mislila je na to da će se dimnjak učvrstiti na samu zgradu). Rekli smo joj da će se taj dimnjak moći skinuti, ali je i dalje tvrdila da je to PPO. Neznamo kako dalje postupiti.
Emma Registrirani član Postova: 151

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Financije123, smatram da se ne može primijeniti PPO jer se ne radi o izgradnji ili rekonstrukciji građevinskog objekta već o naknadnoj montaži i mogućoj kasnijoj demontaži opreme.
Financije123 Sudionik foruma Postova: 8

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Molim za pomoć. Klijent će obaviti montažu dimnjaka na poslovnom prostoru (primatelj usluge je u sustavu pdv-a). Znači, montirati će dimnjak sa strane zgrade, učvrstiti vijcima, tako da se danas sutra taj dimnjak može skinuti ako bude trebalo. Da li se na to primjenjuje ppo?
tea29 Sudionik foruma Postova: 54

Prijenos porezne obveze

Građevinski radovi mogu biti ugovoreni s materijalom i bez njega. Ako se fakturira materijal, onda je to trgovina/prodaja pa se obračunava PDV.
Ako se građevinski radovi obavljaju s materijalom, građevinski materijal se ne fakturira. Fakturiraju se građevinski radovi s prijenosom porezne obveze, a utrošen materijal se može specificirati na računu sukladno troškovniku i sl. ili može biti dodatak/prilog računu.
Isporučuje se izgrađeno, sagrađeno... pa se to i fakturira.
Može se navesti dobava i montaža ili dobava i postavljanje po npr. "m2" ili "m" s jedinstvenom cijenom dobave i montaže ili dobave i postavljanja.
Ako ste sagradili 100m2 zida, fakturirate to, izgradnju 100m2 zida, a ne zasebno ciglu, beton, pijesak, šljunak, vodu, utrošenu struju za miješalicu, rad radnika/plaću i sl.
DeeDee Sudionik foruma Postova: 2

Prijenos porezne obveze

Ukoliko postoji ugovor o izvođenju građevinskih radova na koje se primjenjuje PPO, može li se unutar tog ugovora prvo fakturirati materijal, a tek potom rad i da se na obje isporuke primjenjuje PPO?
Admin_3 Administrator Postova: 329

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Plitvice, točno. Pogledajte zadnja dva odlomka na poveznici koju smo dali ranije: https://misljenja.hr/gradjevinske-usluge/c1672/ (Prije pregleda se prijavite s korisničkim imenom i lozinkom.)
Plitvice Registrirani član Postova: 187

Prijenos porezne obveze

Još jedno pitanje vezano za prijenos porezne obveze;nastavno na moje prošlo pitanje;kako to onda iskazati na obrascu pdv-a,? To iskazuje u obrascu pdv-a;pod I. 1.isporuke u rh za koje pdv obracuunava primatelj. Jel da ,jel to tako?
I onda gledajući tromjesečje onda se salje obrazac ppo?

I znači pdv plaća \"taj krajnji primatelj\"jel da?
Admin_3 Administrator Postova: 329

molimo pojašnjenje za prijenos porezne obveze

Ovaj račun treba izgledati, tj. imati elemente kao i svaki drugi račun uz izuzetak da nema stavke PDV-a. PDV se na računu za građevinske radove (i projektiranje) ne iskazuje ako su i isporučitelj i primatelj (neovisno radi li se o podizvođaču) u sustavu PDV-a ili registrirani za potrebe PDV-a.
Na računu se navodi napomena: „Prijenos porezne obveze prema čl. 75., st. 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.“.
Plitvice Registrirani član Postova: 187

molimo pojašnjnje za prijenos porezne obveze

muči nas prijenos porezne obveze.Naime,klijent je obrtnik dohodaš,koji sad po sili zakona ulazi u sustav pdv-a.
dana 07.10.2022., je prešao iznos od 300.000,00kn,kao granicu za ulazak u sustav pdv-a. Pitanje:znači dužni smo prijavu putem e porezne obrazac P-pdv -a zahtjev za potrebe poreza na dodanu vrijednost putem e porezne poslati od 01.dana nakon mjeseca u kojem je prešao propisanu vrijednost isporuka iz tekuće kalendarske godine.

taj je obrtnik ing.građevine i sad onda on mora na svojim fakturama iskazivati pdv(mislim,dosad to nije radio jer nije bio u sustavu pdv-a. I budući da on nije us vom poslu sam...naime,on odrađuje poslove projektiranja neke građevine, aonda on svoj rad daje,tj.prosljeđuje npr.nekom ovlaštenom arhitektu,pa onda arhitekt odradi svoj dio posla,pa onda on sve to prosljeđuje investitoru i tako....da ne duljim,pitanje je da li on onda smije primjenjivati odredbu na svojim izlaznim računima(radi isključivo samo u RH) prijenos porezne obveze? I sad je nejasnoća,kako takav račun treba izgledati(imate neki primjer )i kako onda to na pdv obrascu iskazati?
Jel njemu onda taj prijenos porezne obveze zapravo olakšica za obvezu pdv-a?
lijepo molimo hitnu pomoć
Admin_3 Administrator Postova: 329

Prijenos porezne obveze

Plitvice, puno je o prijenosu porezne obveze za građevinske usluge pisano niže.
PDV uvijek u konačnici plaća mali porezni obveznik, porezni obveznik koji nema pravo na odbitak pretporeza ili krajnji kupac - potrošač. Npr. knjigovodstveni servis obračunava PDV svom klijentu, taj klijent koristi pretporez i taj je PDV za njega neutralan (osim financijskog odljeva do podnošenja Obrasca PDV). Dalje, taj klijent prodaje cvijeće krajnjem kupcu - građaninu po cijeni s maržom u koju je uračunao sve troškove i svoj prihod (i knjigovodstvene usluge bez PDV-a) te na tu ukupnu cijenu obračunava PDV. Tako dolazi do "efekta" obračunavanja PDV-a "na dodanu vrijednost"...
Ovdje se PDV ne plaća pa potom odbija kao poretporez već se prenosi porezna obveza. Detaljno smo o tome pisali u našoj bazi znanja "Porezni sustav" - "Porez na dodanu vrijednost": https://misljenja.hr/gradjevinske-usluge/c1672/
Kada se otvori taj članak i pročita, s desne strane je kolona u kojoj piše "Mišljenja", kliknite na "Mišljenja" i prikazat će Vam se sva mišljenja MF vezana za tu tematiku i problematiku.
Plitvice Registrirani član Postova: 187

Prijenos porezne obveze

Molim pojašnjenje, obrtnik dohodas ,djelatnost ingerenciji.gradevine,svoj posao radi u suradnji sa arhitektura i ostalim stručnim djelatnicima iz područja građevine, na svojem izlaznim racunu iskazuje napomenu prijenos porezne obveze,zanima me tko onda taj porez plaća (25 posto ...)?kako to onda ide,zanimaju nas daljnji tijek.....da bebi se tu dogodilo sad da svo to tako naprave jer krajnji onaj kole se fakturiraju neke usluge kaj on plaća porez.naime radi se o prefakturiranju troskova.kak onda točno postupiti?
Admin_3 Administrator Postova: 329

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Nikaku, ne vidimo razlog zašto se na navedene radove ne bi u ovom slučaju primijenio PPO.
Što se tiče održavanja, što se smatra održavanjem porezni propisi ne definiraju. U smislu odredbi koje uređuju isporuku građevina ili njihovih dijelova i zemljišta Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost određuje da se rekonstrukcijom građevine smatra izvedba građevinskih i drugih radova na postojećoj građevini kojima se mijenja građevina u odnosu na stanje prije rekonstrukcije kao što su dograđivanje, nadograđivanje, uklanjanje vanjskog dijela građevine, izvođenje radova radi promjene namjene građevine i slično, odnosno izvedba građevinskih i drugih radova na ruševini postojeće građevine u svrhu njezine obnove.
No, neovisno o navedenom što se smatra održavanjem ili rekonstrukcijom odgovor bi trebala dati građevinska struka.
Ponavljam radi praktičnosti poveznicu na bazu znanja "Porezni sustav" - "PDV" i članak "Građevinske usluge": https://misljenja.hr/gradjevinske-usluge/c1672/
Kada se otvori taj članak s desne strane je stupac s unakrsno grupiranim povezanim člancima npr. povezanim mišljenjima Ministarstva financija.
Nikaku Registrirani član Postova: 111

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Molim vas
imamo usluge adaptacije prostora -suha gradnja -knauf, rušenje postojećih zidova cigle i knaufa. Izvođenje kompletne vodovodne instalacije....... Da li je to rekonstrukcija ili održavanje ? i da li ide prijenos porezne obveze. ? Kako razlikovati da li je održavanje ili rekonstrukcija ?
Naručitelj je u Pdv-u.
Konkretno -dobila sam još pojašnjenja što se radi. Srušiti knauf, zidove od tuševa i wc-a, napraviti nove zidove , instalacije vode za wc i kuhinju. Štemati pod, kada električar završi gletati i pituravati, i keramika (radi kooperant) .......
Emma Registrirani član Postova: 151

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Dodatak II Pravilnika o PDV-u (t. 12.) određuje radove za PPO ako se izvode prilikom popravka, izgradnje ili rekonstrukcije: izvođenje elektroinstalacijskih i komunikacijskih radova (izvođenje instalacija i vodova, ugradnja opreme i postrojenja uključujući prateće sustave, pomoćne uređaje, instalacije i pripadajuće dijelove elektrotehničke opreme i komunikacijske opreme).
Isto kao i za klima uređaje, ako se punionica za električno vozilo postavlja na već izgrađenu nekretninu, tj. ako nije u sklopu građenja ili rekonstrukcije ne primjenjuje se PPO već se obračunava PDV i iskazuje na računu.
Yoda Registrirani član Postova: 162

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Nešto novo, ide li PPO na uslugu dobave, montaže i puštanje u rad punionice za električna vozila?
Nikaku Registrirani član Postova: 111

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Hvala puno na vašem odgovoru. Sve je jasno.
Admin_3 Administrator Postova: 329

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Nikaku, niže je navedeno ispravno postupanje, postupanje kako je trebalo biti.
Ovdje je, ako je pitanje dobro shvaćeno, konkretno riječ o tome da na primatelja građevinske usluge nije prenesena porezna obveza jer isporučitelj te usluge nije registriran za potrebe PDV-a.
Isporučitelj je imao obvezu registrirati se za potrebe PDV-a ranije u tijeku godine jer je premašio s oporezivim isporukama propisan prag, a to nije učinio. S druge strane niti PU nije mogla obaviti upis u registar obveznika PDV-a po službenoj dužnosti jer nije imala saznanja za postupanje.
Rješenje ovog problema može biti u zapisniku ili drugom internom aktu kojim se utvrđuje nastalo stanje i propust te nalaže rješavanje istog.
Kako niste u sustavu PDV-a (mali porezni obveznik), rješenje ovog problema nije moguće kroz retroaktivno podnošenje PDV obrazaca. S PU bi trebalo dogovoriti hoće li se podnijeti retroaktivno prijava za upis u registar obveznika PDV-a (s danom do 15-og dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem su obavljene isporuke u iznosu većem od 300.000,00 kuna) pa će se retroaktivno podnijeti i PDV obrasci. Osobno smatram da to ne će biti moguće ali da tako treba postupiti. Vjerujem da će se upis u registar obveznika PDV-a obaviti po podnesenom zahtjevu za upis naknadno s tekućim nadnevkom, a što je prije toga bilo ostaje kako je bilo. No postupili ste po uočenom propustu, nije došlo do nazora i ostalih komplikacija.
Ako ste se naknadno, u međuvremenu ipak upisali u registar obveznika PDV-a, retroaktivno podnošenje PDV obrazaca je moguće ali s datumom nakon ulaska u sustav PDV-a, u razdoblju oporezivanja od kojeg ste upisani u registar obveznika PDV-a.
S druge strane treba provjeriti da li je korištena nekakva potpora vezano za pad prometa/prihoda, i tu bi trebalo utvrditi stvarno stanje te sukladno tome ako ima osnove izvršiti povrat primljene potpore.
Nikaku Registrirani član Postova: 111

Građevinske usluge i rabljeni materijal PPO

Da , hvala. Jasno mi je da je obračunsku situaciju trebalo izdat kada je usluga obavljena i da ppo ide u pdv po obavljenoj usluzi a ne ovjeri nadzornog tijela.
Ali ne znam kako sad ispravno postupit kada se zakasnilo sa izdanim računom za uslugu. ?
Da li je ispravno kontaktirati poreznu i retroaktivno predati pdv za 7-8-9-10 mj .?
I što kada mi predamo pdv sa ppo kada je usluga obavljena , a druga firma preda mjesec nakon jer je tad i ima ovjeru od nadzornog tijela bez obzira što je ppo?
Admin_3 Administrator Postova: 329

Prijenos porezne obveze

Graditeljska djelatnost je specifična po tome što je predmet isporuke nekretnina, a nekretnina se isporučuje tek po završetku gradnje.
Izgradnja nekretnine traje dulje vremensko razdoblje, kroz više obračunskih razdoblja. Upravo se zbog toga ugovorom o izgradnji utvrđuju rokovi u kojima će se obračunavati obavljeni radovi u obračunskim razdobljima, npr. mjesečno. To se određuje putem privremenih obračunskih situacija te konačnom ili okončanom po završetku.

Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost je određeno da obveza obračuna PDV-a u graditeljskoj djelatnosti nastaje istekom razdoblja oporezivanja u kojem je ovjerena situacija o stvarno izvedenim građevinskim radovima od strane nadzornog tijela. Ako nadzorno tijelo ne ovjeri obračunsku situaciju, smatra se da je porezna obveza nastala u onom dijelu u kojem su radovi obavljeni najkasnije istekom razdoblja oporezivanja koje slijedi nakon razdoblja u kojem je ispostavljena obračunska situacija. Detaljnije u bazi znanja „Porezni sustav“ - „PDV“: https://misljenja.hr/gradjevinske-usluge/c1672/

Zakon o porezu na dodanu vrijednost propisuje obvezu prijave u registar obveznika PDV-a ako je vrijednost isporuka u tekućoj kalendarskoj godini prešla iznos 300.000,00 kn. Ako se porezni obveznik ne prijavi u registar obveznika PDV-a, iako je vrijednost njegovih isporuka u tekućoj kalendarskoj godini prešao iznos 300.000,00 kn, Porezna uprava upisuje ga u registar obveznika PDV-a po službenoj dužnosti. Detaljnije: https://misljenja.hr/ulazak-sustav-pdv-po-sili-zakona/c2996/

​Zakonom o porezu na dodanu vrijednost propisana je obveza da se za razdoblje oporezivanja utvrdi obveza PDV-a i ista iskaže u prijavi PDV-a. Uz navedeno, Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost određena je obveza popunjavanja i podnošenja Prijave o tuzemnim isporukama s prijenosom porezne obveze kada se obavlja isporuka građevinske usluge s PPO.
- https://misljenja.hr/podnosenje-prijave-pdv-obrazac/c2812/
- https://misljenja.hr/prijava-tuzemnim-isporukama-prijenosom-porezne-obveze-obrazac-ppo/c3076/
Nikaku Registrirani član Postova: 111

PRIJENOS POREZNE OBVEZE

Građevinska usluga je obavljena u 6 mj , vlasnik tvrtke je u 12 mjesecu dao nalog da se napravi račun za tu obavljenu uslugu. Sa naručiocem građevinskih radova se nije mogao dogovorit o cijeni rada-objašnjenje. Iznos na računu prelazi prag za ulazak u pdv. Što sada napraviti?
Da li on kao koperant treba imat Ugovor sa izvođačem radova i izdavati situacije? ili je dovoljna specifikacija radova uz račun?

I što kada koperant izda račun kada je obavio uslugu npr u 10 mj sa prijenosom porezne obveze i tada je prikaže u pdv a izvođač zbog nadzora taj isti račun prikaže u 11 mj.?
Hvala.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. PDVa

Ne. Do 1. siječnja je bio propisan Obrazac INO PPO. Niže je link na mišljenje u kojem pojašnjeno:
- Obveznici primjene
- Izdavanje računa
- Iskazivanje u prijavama
Isto se može pronaći i u bazi znanja „Porezni sustav“ - „Porez na dodanu vrijednost“: https://misljenja.hr/porezi/pojednostavljeni-nacin-oporezivanja-za-nerezidente/1675/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. PDVa

Hvala. I treba li PDV-S prijavit kad SLO porezni obveznik obavlja uslugu servisa na građevini tuzemnom poreznom obvezniku?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 2. ili 3. Zakona o PDV-u (tuzemni PPO)

Ako uslugu na nekretnini u RH obavlja porezni obveznik nerezident i ako tu uslugu obavlja:
- poreznom obvezniku uključujući i malog poreznog obveznika, neovisno o tome ima li ili nema PDV identifikacijski broj,
- pravnoj osobi koja nije porezni obveznik, a ima dodijeljen PDV identifikacijski broj,
- poreznom obvezniku koji nema sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu, a ima dodijeljen hrvatski PDV identifikacijski broj,
primijenit će se pojednostavljen postupak oporezivanja sukladno čl. 75., st. 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost uz prijenos porezne obveze (PPO).
Dakle, u Vašem se slučaju (Zagreb) primjenjuje čl. 75., st. 2. Zakona o PDV-u.
Ako SLO porezni obveznik ima dodjeljen HR PDV ID broj tada se na SLO poreznog obveznika primjenjuju odredbe čl. 75., st. 3. Zakona o PDV-u i temeljem te odredbe Zakona prenosi poreznu obvezu na HR poreznog obveznika.

Međutim, ako tu uslugu obavlja porezni obveznik - nerezident osobi na koju nije moguće prenijeti poreznu obvezu, taj se nerezident treba u RH registrirati za potrebe PDV-a kako bi mogao obračunati hrvatski PDV.
Ako SLO porezni obveznik obavlja uslugu na nekretnini koja se oporezuje u HR npr. fizičkoj osobi građaninu, tada je obvezan registrirati se za potrebe PDV-a u HR.
:)
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. PDVa

Hvala.
Usluge na nekretnini se obavljaju HR poreznom obvezniku, a ne fizičkoj osobi. Je li se u tom slučaju SLO porezni obveznik mora registrirati za potrebe pdv-a ili će samo primjeniti PPO na HR poreznog obveznika?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 2. ili 3. Zakona o PDV-u (tuzemni PPO)

Servis opreme se oporezuje s PPO od strane SLO dobavljača HRV poreznom obvezniku kao primljena usluga iz DČ.
Međutim, ako se servis ili popravak obavlja na nekretnini ili na sastavnom dijelu nekretnine u skladu s čl. 13.b, 31.a i 31.b Provedbene Uredbe (EU) br. 282/2011 mjesto oporezivanja je RH. U tom se slučaju SLO porezni obveznik može biti obvezan registrirati se za potrebe PDV-a u RH. Detaljnije: https://misljenja.hr/porezi/usluge-u-vezi-s-nekretninama-i-na-nekretninama/1903/

Detaljnije o primjeni čl. 75., st. 2. Zakona o PDV-u od 1. siječnja 2019. u mišljenju: https://misljenja.hr/porezna-uprava/primjena-clanka-75-stavka-2-zakona-o-porezu-na-dodanu-vrijednost/6414/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Poštovani,
usluge servisa (koje nisu PPO) na nekretnini koja se nalazi u RH će nam obaviti ino dobavljač-Slovenac i zanima nas kako ćemo knjižiti taj ulazni račun iz Slovenije? Na računu mora biti ili ne čl.75.st.2 i gdje se taj ulazni račun mora vidjeti u PDV obrascu-u kojoj koloni i ide li PDV-S?
Hvala.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Hvala Vam.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Zagreb,
radovi iz članka 152. stavka 1. točke a) Pravilnika o PDV-u su:
32. Parketarski i slični radovi
33. Podopolagački radovi i radovi oblaganja (kamenarski, kamenorezački, keramičarski)
34. Radovi završne obrade podova (teracerski, kulir, dekorativni beton i slično)
35. Soboslikarski i ličilački radovi (priprema podloge, ličenje, bojanje, postavljanje tapeta)
https://misljenja.hr/porezi/dodatak-ii/3082/
Dakle, za pretpostaviti je da soboslikarski i ličilački radovi nisu dvojbeni.
I ako tepison i laminat nisu navedeni u propisu, tepison predstavlja podnu oblogu kao što je laminat, parket, podne pločice i sl., a koji se učvrsti za podlogu. Uporište nalazimo u Dodatku II Pravilnika koji određuje parketarske i slične radove.
Iz navedenog smatramo da se na sve navedene radove može primijeniti PPO.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Poštovani,

dobavljač nam je skidao stari tepison i naljepio na pod novi tepison, i obojio zidove u toj istoj sobi, što je po Vašem mišljenju od ovih radova s PPO, a što ide s PDV-om ?
Hvala.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Vidjeti odgovor niže Čet, 09.03.2017 u 14:19h i prvi link dan u odgovoru Sri, 13.12.2017 u 16:38h.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Pozdrav, je li PPO nabava i ugradnja prozora od istog dobavljača u zgradu koja se ne rekonstruira, nije novogradnja? Hvala.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Stranac s hrvatskim PDV-ID brojem

O pojednostavljenom načinu oporezivanja za nerezidente, iskazivanju primljenih isporuka i sl. može se vidjeti u bazi znanja „Porezni sustav“ - „Porez na dodanu vrijednost“: https://misljenja.hr/porezi/pojednostavljeni-nacin-oporezivanja-za-nerezidente/1675/

Upućujemo i na dva mišljenja MF:
- Primjena članka 75. stavka 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost: https://misljenja.hr/porezna-uprava/primjena-clanka-75-stavka-2-zakona-o-porezu-na-dodanu-vrijednost/4704/
- Transakcije koje u RH planira nizozemski porezni obveznik koji ima dodijeljen hrvatski PDV ID broj:
https://misljenja.hr/porezna-uprava/transakcije-koje-u-rh-planira-nizozemski-porezni-obveznik-koji-ima-dodijeljen-hrvatski-pdv-id-broj/5922/
Vučica X Registrirani član Postova: 17

Stranac s hrvatskim PDV-ID brojem

Poštovani,
kad dobijemo od amazon.de račun s kupljenim knjigama s hrvatskim PDV-ID brojem, a sjedište Luksemburg,kako ide obračun PDV-a i ako da,pod koje kolone to upisujemo? Jel zna netko što o tome?
Admin_2 Administrator Postova: 338

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

O prijenosu porezne obveze u građevinskoj djelatnosti može se vidjeti u bazi znanja Porezni sustav - Porez na dodanu vrijednost: https://misljenja.hr/porezi/gradjevinske-usluge/1672/
Primjenjuje li se prijenos porezne obveze ovisi o vrsti obavljenih radova. Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost određuje da se građevinskim uslugama iz čl. 75., st. 3. t. a) Zakona smatraju usluge čišćenja koje se obavljaju u okviru građenja.
Isti Pravilnik određuje i koja se čišćenja, ispitivanja određenih dijelova građevine u svrhu provjere ispunjavanja bitnih zahtjeva za građevinu te periodični ili neperiodični pregled, umjeravanje i ispitivanje već ugrađenih ili montiranih uređaja i opreme,osobito ne smatraju građevinskom uslugom na koju se ne primjenjuje PPO.
Vezano na validacijske radnje, pregled uređaja i instalacija može se vidjeti mišljenje: https://misljenja.hr/porezna-uprava/prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu/3009/
Za ostala mišljenja dovoljno je u naprednoj pretrazi upisati: prijenos porezne obveze ili ispitivanje prijenos porezne obveze i za područje pretrage označiti: Mišljenja porezne uprave te kliknuti na pretraži.
Dalela Registrirani član Postova: 154

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Imamo situaciju gdje je dvojno mišljenje, pa bih molila pomoć. Radi se o pravnom subjektu u sustavu PDV-a, a izvodi radove čišćenja kanala i revizijskih okana, te vrši uslugu snimanja izvedenih kanala, i cijevovoda, kao i ispitivanje cjevovoda na vodonepropusnost i sanacije priključaka. Da li na navedene usluge primjenjujemo čl.75. st.3 Zakona?
Isto tako vrše uslugu validacije i izdavanje ispitnog izvještaja na koji do sada nisu primjenjivali čl.75. st.3 Zakona, te da li bi i na to trebalo primjenjivati navedeni članak?
U popisu mišljenja (Broj klase:410-19/14-01/24, Urudžbeni broj:513-07-21-01/14-02, Zagreb, 29.09.2014) našla sam da se periodični i neperiodični pregledi, naknada ispitivanja, čišćenja (pretpostavljam pročišćavanja cjevovoda) i slične usluge ne smatraju građevinskim uslugama, te se prilikom njihovog obavljanja ne primjenjuje prijenos porezne obveze.
Prilikom zvanja poreznog savjetnika nije mi mogao ništa konkretnije reći osim ovoga što sam ja našla.
N/A Postova: 0

Građevinski radovi kod obrtnika

Ako se ne primjenjuje prijenos porezne obveze obveza za PDV za primljeni predujam nastaje za obračunsko razdoblje u kojem je primljen predujam - za 10. mjesec. Konačno se oporezivanje provodi pri isporuci dobra, odnosno nakon obavljene usluge. Za izračun PDV-a treba u primljenom predujmu primijeniti preračunatu stopu PDV-a.

Međutim, kod primjene prijenosa porezne obveze prema članku 75. stavku 3. Zakona o PDV-u dolazi do prijenosa porezne obveze na primatelja usluge, a to se odnosi i na primljene predujmove za građevinske usluge pa na računima za primljeni predujam isporučitelj ne obračunava PDV.
akul1985 Sudionik foruma Postova: 3

Građevinski radovi kod obrtnika

Dali mi netko moze detaljno objasnit postupak evidentiranja računa za predujam(građevinski radovi)? Investitor je obrtnik dohodas u sustavu PDV-a. Predujam je plaćen u 10.mj. a radovi će biti obavljeni u studenom. Dali se navedeni račun za predujam knjizi sa datumom placanja, te dali se s tim datumom mora iskazati obveza za PDV? Dali se pretporez priznaje tek kod izdavanja računa tj kod zavrsetka radova?
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Hvala.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Vidjeti odgovor niže: Čet, 09.03.2017 u 14:19h i Uputu pod t.5. na poveznici: https://misljenja.hr/porezna-uprava/uputa-za-primjenu-tuzemnog-prijenosa-porezne-obveze-prilikom-obavljanja-gradjevinskih-usluga/4408/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Molim Vas je li PPO dobava i montaža PVC prozora od istog dobavljača, znači i kupili smo materijal od njega i on je montirao te pvc prozore?
Srdačan pozdrav.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Otpis robe, prekomjerni manjak

Porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a u Republici Hrvatskoj obvezan je platiti PDV kada mu se obavi isporuka rabljenog materijala i onoga koji se u istom stanju ne može ponovno upotrijebiti, otpada, industrijskog i neindustrijskog otpada, reciklažnog otpada, djelomično obrađenog otpada, te dobara i usluga određenih Pravilnikom o PDV-u.
Dakle, kod takve se isporuke prenosi porezna obveza na primatelja poreznog obveznika upisanog u registar obveznika PDV-a u RH. Međutim, ako navedeni uvjet (npr. primatelja) nije zadovoljen obračunava se PDV.

Detaljnije za pretplatnike u našoj bazi znanja
- "Porezni sustav-PDV":
https://misljenja.hr/porezi/isporuka-rabljenog-materijala-i-otpada/1674/
https://misljenja.hr/porezi/manjak-dobara-i-donacija-hrane/1676/
-"Porezni sustav-PD":
https://misljenja.hr/porezi/manjkovi/1677/

ela1 Sudionik foruma Postova: 14

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Dakle, društvo može donjeti takvu odluku, i povećati poreznu osnovicu za iznos ne priznatog manjka. Ali na manjak se mora obračunati PDV ? Buni nas to što da se radi o redovnoj isporuci drugoj firmi primjenili bi PPO, ali ovdje nema primatelja...
Admin_2 Administrator Postova: 338

Otpis robe, prekomjerni manjak

Ako se zbog prirode posla ne može utvrditi odgovornu osobu koju bi se teretilo za manjak se tereti društvo, o tome treba postojati odluka.
Nije propisano oslobođenje od plaćanja PDV-a za manjak dobara za čiju nabavu nije odbijen PDV.

Ako se primjenjuje PPO primatelj obračunava PDV i koristi pretporez.
ela1 Sudionik foruma Postova: 14

Otpis robe

Pozdrav! Društvo se bavi otkupom sekundarnih sirovina. Protekom vremena stvorio se određeni manjak u skladištu koji bi se otpisao na teret odgovorne osobe i ne bi bio porezno priznat. Znači, član društva donio bi odluku u smislu da je zbog prirode posla teško utvrditi odgovornu osobu koju bi se teretilo i manjak tereti društvo. Da li bi se trebalo i uračunati PDV s obzirom da se radi o sekundarnim sirovinama za čiju nabavu nije odbijan PDV?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u tuzemni PPO

Pravilnik o PDV-u određuje da obveza obračuna PDV-a u graditeljskoj djelatnosti nastaje istekom razdoblja oporezivanja u kojem je ovjerena situacija o stvarno izvedenim građevinskim radovima od strane nadzornog tijela. Ako nadzorno tijelo ne ovjeri obračunsku situaciju, smatra se da je porezna obveza nastala u onom dijelu u kojem su radovi obavljeni najkasnije istekom razdoblja oporezivanja koje slijedi nakon razdoblja u kojem je ispostavljena obračunska situacija.
Navedeno se ne primjenjuje u slučaju prijenosa porezne obveze iz čl. 75., st. 3. Zakona o PDV-u.
https://misljenja.hr/porezi/gradjevinske-usluge/1672/
trio no Registrirani član Postova: 185

Prijenos porezne obveze - okončana situacija

Molimo za malu pomoć. Ako je okončana situacija za građevinske usluge (prijenos porezne obveze čl.75.stv.3.a) izdana 31.05., te je datum završetka radova (isporuke) 31.05., ali je nadzorno tijelo ovjerilo okončanu situaciju 16.06., da li je obveza za zaračunat PDV i za priznavanje PDVa u 5 mjesecu ili u 6 mjesecu?

Hvala.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Hvala Vam.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Prema čl. 75., st. 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, PDV mora platiti porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a u Republici Hrvatskoj kada mu se obave građevinske usluge kojima se smatraju usluge u vezi s izgradnjom, održavanjem, rekonstrukcijom ili uklanjanjem građevina, uključujući usluge popravka i čišćenja.

Smatram da se treba primijeniti PPO jer se navedeno uklapa u zakonsko određenje popravka. Tim više što su Dodatkom II određeni radovi iz čl. 152., st. 1., t. a) Pravilnika Pravilnika o PDV-u pa i vodoinstalaterski radovi te slični radovi (sanitarni uređaji, instalacije vodovoda i kanalizacije).

Naravno, uvjet je da je i primatelj radova (fakture) porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a .
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Pozdrav, radi se o nabavi i ugradnji tuševa u teretani i to je ugradnja opreme po mom mišljenju i nije PPO, ali molim Vas za mišljenje. Taj prostor je rekonstruiran u 02/2017. i naknadno su u 05/2017. kupili i zamjenili tuš vrata.
Unaprijed se zahvaljujem.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Ako porezni obveznik u sustavu PDV-a nabavlja i montira/ugrađuje vrata za tuš prilikom izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta, primjenjuje se PPO.
Vidjeti odgovore niže, npr. Emma Pon, 22.05.2017 u 10:59h

Sve zakonske odredbe o toj problematici, uz povezane članke npr. mišljenja, može se vidjeti u bazi znanja Porezni sustav-Porez na dodanu vrijednost: https://misljenja.hr/porezi/gradjevinske-usluge/1672/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Čl. 75. st. 3. t. a) Zakona o PDV-u

Pozdrav, recite mi molim Vas je li nabava Tuš vrata i ugradnja njihova PPO? Koliko sam upoznat znam da nabava materijala nije ali i ugradnja nekih je. Molim pomozite.
Hvala.
gomma Registrirani član Postova: 2

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

hvala
Admin_3 Administrator Postova: 329

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

gomma, naravno da se primjenjuje PPO. Mi tako tumačimo i pišemo od početka. Kasnije smo dali novost s uporištem u mišljenju MF o tome: https://misljenja.hr/novosti/prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu-primjenjuje-se-i-na-izvodjaca-i-na-podizvodjaca-kooperanta/875/
gomma Registrirani član Postova: 2

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Molimo pomoć, jer i nakon 5 godina što se koristi tuzemni prijenos porezne obveze čl.75.... opet imam problem.
Dali podizvođač(u sustavu PDV-a) ispostavlja fakturu, izvođaču radova(u sustavu pdv-a), sa prijenosom porezne obveze temeljem čl.75 st.3 Zakona o PDV-u ili sa PDV-om ako krajnji korisnik-naručitelj radova nije u sustavu PDV-a.? (radi se o građevniskim uslugama tem.čl.). I da li glavni izvođač radova kada primi tu fakturu od podizvođača ima pravo priznavanja pretporeza tj. ili radi obračun PDV (obveza-pretporez)? Svu obveze pdv-a snosi glavni izvođač radova.Hvala
Emma Registrirani član Postova: 151

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Smatram da se na ovo pitanje može primijeniti mišljenje o profesionalnim kuhinjama:
"prilikom prodaje i montaže profesionalnih kuhinja u hotelima ili domovima za starije osobe, bitno je obavlja li se usluga montaže kuhinje kao opreme prilikom izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta. Ukoliko se takva isporuka dobra i usluga obavlja prilikom izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta na način da se dobra spajaju direktno na instalacije struje, vode ili plina i ista nisu prenosiva primjenjuje se prijenos porezne obveze."
https://misljenja.hr/porezna-uprava/ugradnja-profesionalne-kuhinje/3707/
Po navedenom mišljenju, ako su kazališne fotelje neprenosive, a jesu jer su učvršćene vijcima te ako se to fakturira obvezniku PDV-a u sklopu izgradnje ili rekonstrukcije primjenjuje se PPO.
andrea Sudionik foruma Postova: 1

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Isporučili smo i namontirali kazališne fotelje u građevinu za vrijeme njezine izgradnje. Kazališne fotelje su učvršćene u pod vijcima i po našem tumačenju zakona postaju sastavnim dijelom nekretnine. Da li se tu radi o prijenosu porezne obveze?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prodaja teretnog vozila

Vidjeti odgovor niže: Dax Sri, 23.03.2016 u 15:19h.
Treba razlikovati prijenos porezne obveze od oslobođenja. To što je odbijen PDV nema utjecaja na mogućnost primjene prijenosa porezne obveze ako su za to ispunjeni uvjeti.
Detaljnije za pretplatnike u našoj bazi znanja "Porezni sustav": https://misljenja.hr/porezi/isporuka-rabljenog-materijala-i-otpada/1674/
ela1 Sudionik foruma Postova: 14

Prodaja teretnog vozila

Pozdrav. Ako je teretno vozilo nabavljeno i odbijen je PDV, ali je uništeno u sudaru. Ako ga prodajemo kao otpad (staro željezo) da li je oslobođeno PDV-a po čl.75 neovisno što je korišten PDV?
snijeg Registrirani član Postova: 23

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Dalela, dakle, kako se radi o gradnji, tada ste i račune za zidanje i žbukanje trebali dobiti sa prijenosom porezne obveze (vidite Dodatak II Pravilnika), pa zatražite ispravak računa.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Dalela, prijenos porezne obveze se primjenjuje neovisno da li će se nekretnina prodati ili iznajmljivati.
Detaljnije o tome: https://misljenja.hr/porezi/gradjevinske-usluge/1672/
Dalela Registrirani član Postova: 154

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Investitor (ujedno i krajnji korisnik) gradi stambenu zgradu za apartmane koje će iznajmljivati (ne prodavati). Da li fakture za građevinske usluge prima sa PDV-om ili bez. Arhitektonske usluge su dostavile račun bez PDV-a, usluga elektičnih instalacija također bez PDV-a, dok je usluga zidanja, žbukanja dostavljena faktura sa PDV-om.
Da li se prijeno porezne obveze primjenjuje samo u slučaju kada su ti apartmani namijenjeni prodaji, ili i kada ostaju investitoru za isključivo za iznajmljivanje.
snijeg Registrirani član Postova: 23

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Prema t.21.Dodatka II Pravilnika o pdv-u, radovi ugradnje stolarije i bravarije, smatraju se radovima u okviru gradnje (održavanje), te se na njih primjenjuje prijenos porezne obveze, naravno, ako se fakturira obvezniku pdv-a.
NANA1510 Registrirani član Postova: 40

ugradnja stolarije

da li se primjenjuje \"prijenos porezne obveze\" za ugradnju vrata i prozora?
hvala
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Dalela, upravo tako. Je li ugrađeno u tijeku gradnje ili je prodano. Prodaja dobara nije obuhvaćena čl. 75., st. 3. Zakona o PDV-u.
Dalela Registrirani član Postova: 154

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Ugrađeno je u zgradu tijekom gradnje, ali savjetnik PU mi je rekao da se radio o robi (bilo to kliješta, bilo cement, bilo geotextil), te ako se ta roba prodaje kupcu koji sudjeluje u izgradnji neke zgrade, tada se ne možemo pozvati na spomenuti članak, već obračunati PDV od 25%. Da je to naša usluga ugradnje materijala u novoj zgradi, još bi moglo, ali sama prodaja dobra.... ne.
Dax Registrirani član Postova: 180

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Je li to ugrađeno u zgradu tijekom gradnje? Ako je, onda da.
Dalela Registrirani član Postova: 154

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Kod gradnje nove zgrade isporučili smo kupcu građevinski geotekstil. Kupac je tuzemni u sustavu PDV-a kao i mi. Da li možemo također staviti prijenos porezne obveze prema čl. 75. st. 3.
snijeg Registrirani član Postova: 23

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Hvala na odgovoru. Međutim, smatram da se usluga etažiranja objekata nebi mogla smatrati graditeljskom uslugom, budući da etažni eleborat nije potreban za ishođenje uporabne dozvole, a s kojom prestaje gradnja, osnosno, smatram, da se ne može smatrati graditeljskom uslugom, kao niti usluge npr.legalizacije i energetskog certificiranja, a koje se po izmjenama i dopunama Pravilnika o pdv-u (NN 160/13) sa stupanjem na snagu 01.01.2014., osobito ne smatraju graditeljskom uslugama.
Naime, etažni elaborati se mogu izrađivati i za "stare" objekte, a koji su (neki i davno) izgrađeni, a tada se definitivno ne radi o graditeljskim uslugama.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prijenos porezne obveze u graditeljstvu - etažiranje

"Tako se, primjerice, iako nisu izrijekom navedene u članku 75. stavku 3. Zakona i članku 152. Pravilnika, na geodetske usluge kod gradnje objekta, kao i usluge etažiranja objekata primjenjuje prijenos porezne obveze u skladu s člankom 75. stavkom 3. Zakona, odnosno člankom 152. stavkom 1. točke a) Pravilnika."
Citirano iz mišljenja: https://misljenja.hr/porezna-uprava/prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu/2507/
snijeg Registrirani član Postova: 23

Prijenos porezne obveze u graditeljstvu

Dali se usluga etažiranja objekta (i novih i starih) u smislu čl.75.st.3 Zakona o pdv-u smatra graditeljskom uslugom, pa se na njih promjenjuje prijenos porezne obveze ili ne?
Admin_1 Administrator Postova: 667

PDV na za primljene predujmove po prijenosu porezne obveze

Odgovoreno je: Uto, 21.07.2015 u 08:28h uz napomenu da ova tema ima više stranica niže 1,2,3...
Betty Registrirani član Postova: 11

PDV na za primljene predujmove po prijenosu porezne obveze

Da li se po izdanom računu za predujam obračunava PDV ako se radi o građevinskim radovima koji su neoporezivi tj. sa prijenosom porezne obveze. Na računu za predujam piše \"Avans za izvršene radove po ugovoru\".
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

https://misljenja.hr/porezna-uprava/uputa-o-postupanju-obrazac-ppo/5441/
Te su liste za internu uporabu i postupanje PU.
tatjana Registrirani član Postova: 6

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Pozdrav

u vašem newsleteru od 31.05.2016. navodite d au poreznoj upravi postoje tri liste (nepodnositelji ppo obrasca,enpodudarnost pdv-a i ppo obrasca i obi koji nije u sustavu pdv-a) u vezi ppo obrasca. Kako i gdje bi mogli doći do tih lista da vidimo da li se nalazimo na njima?
hvala
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. Zakona o PDV-u

Niže je odgovoreno, a namještaj kao što su kreveti, noćni ormarići i sl. nikako ne predstavlja sastavni dio nekretnine i ne može se smatrati građevinskom uslugom na koju se primjenjuje prijenos porezne obveze.
(vidi: Uto, 22.12.2015 u 12:19h)
Ina Sudionik foruma Postova: 63

Prijenos porezne obveze - nova građevina-namještaj

Poštovani ,
molim Vas za pomoć pitanje vezano za Prijenos porezne obveze.

Radi se o stolarski obrtu. Izrađivao se kompletni namještaj za uređenje kuće za iznajmljivanje-nova građevina.
(Namještaj po mjeri 1.kuhinje,2.vrata,3.namještaj-ugradbeni i samostojeći
4.kreveti i noćni ormarići, 5.zidne obloge,6.stolovi,7.namještaj za kupaonicu)
Zanima nas da li ide Prijenos porezne obveze na navedene predmete?
(Ukoliko ide, na koje predmete ide Prijenos porezne obveze?)

Unaprijed zahvaljujem.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. PDVa

Treba provjeriti s dobavljačem iz Mađarske radi li se o niže opisanom slučaju, odnosno čl. 194. Direktive 2006/112/EZ te čl. 75., st. 2. našeg Zakona o PDV-u.
Ako se ipak radi o stjecanju dobara, nije nužno da račun bude u stranoj valuti.
igor Registrirani član Postova: 23

Pretporez-posebna evidencija

Od dobavljača iz Mađarske, koji ima poslovnice u RH, dobili smo račun za robu koja je došla iz Mađarske, u kunama, i kao takav je i plaćen.
Na računu piše \"prijenos porezne obveze\".
Da li je ispravno po takvom računu obračunati porez i iskazati ga u PDV obrascu pod točkama II.13. i III.13.?
Zahvaljujem!
Dax Registrirani član Postova: 180

Prijenos porezne obveze nakon ukidanja statusa otpada

Prema čl. 75., st. 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost prijenos porezne obveze se primjenjuje kada se poreznom obvezniku upisanom u registar obveznika PDV-a u Republici Hrvatskoj obave isporuke rabljenog materijala i onoga koji se u istom stanju ne može ponovno uporabiti, otpada, industrijskog i neindustrijskog otpada, reciklažnog otpada, djelomično obrađenog otpada, te dobara i usluga određene Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost.
Članak 152., st. 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost detaljnije određuje što se smatra isporukom rabljenog materijala i onoga koji se u istom stanju ne može ponovo uporabiti, da je to materijal koji se kao takav koristi kao sirovina u proizvodnji drugih proizvoda ali je izgubio svoju prvobitnu funkciju, kvalitetu, izgled i slično. Dalje se u Pravilniku navodi materijal koji se osobito smatra materijalom na koji se primjenjuje PPO...
Iz gore navedenih Zakonskih odredbi i određenja Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost za rabljeni materijal i materijal koji se u istom stanju ne može ponovno uporabiti, na željezni „otpad“ (takvu sirovinu) se i dalje primjenjuje PPO u smislu materijala, a ne u smislu otpada.
Noca Registrirani član Postova: 5

Prijenos porezne obveze nakon ukidanja statusa otpada

Poduzeće smo koje se bavi gospodarenjem otpadom. Prema Pravilniku o nusproizvodima i ukidanju statusa otpada te prema Uredbi Vijeća EU 333/2011 određenom otpadu-željeznom, čeličnom i aluminijskom nakon obrade (čišćenje, sortiranje, rezanje, usitnjavanje i prešanje) temeljem navedenih propisa ukidamo status otpada i on postaje npr. željezna sirovina za ljevaonice. Pitanje glasi: Da li i dalje prilikom fakturiranja navedene sirovine primjenjujemo Čl.75. točka 3.b. Zakona o PDV-u tj. vršimo prijenos porezne obveze na ljevaonicu ( a prema Članku 152. St.2.b. ili eventualno 2.e. Pravilnika o PDV-u)?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. PDVa

https://misljenja.hr/porezna-uprava/primjena-clanka-75-stavka-2-zakona-o-porezu-na-dodanu-vrijednost/4704/
trio no Registrirani član Postova: 185

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. PDVa

Molimo za pomoć kod knjiženja sljedećeg slučaja. Obrtnik je primo račun za nabavu materijala u vrijednosti od 192,00 kn od dobavljača iz Poljske (na fakturi su podaci od dobavljača: adresa, ID broj, sve poljski). Račun je napisan na engleski I hrvatski jezik, iznos računa izdan je u hrvatskim kunama, bez PDVa, sa klauzulom: Prijenos porezne obveze sukladno članku 194.Direktive 2006/112/EZ I članku 75.stavak 2.hrvatskog Zakona o PDVu, a plaćanje računa se vršilo na IBAN hrvatski odnosno u korist banke otvorene u Hrvatskoj.
Da li račun knjižimo krez redovnu knjigu URA I u kojim pozicijam u PDV obrascu iskazujemo prijenos porezne obveze po tom računu?
zmotana Registrirani član Postova: 35

Prijenos porezne obveze

hvala
Dax Registrirani član Postova: 180

Prijenos porezne obveze

To se rješava sa referentom u PU, obično predajom ispravnih obrazaca na papiru (i pojašnjenjem zašto je došlo do razlika). 2014. godinu je sustav zaključao pa samo djelatnici PU koji imaju za to ovlast mogu mijenjati.
zmotana Registrirani član Postova: 35

Prijenos porezne obveze

Da li netko ima iskustva? E-porezna mi neda mijenjati podatke za 2014-tu godinu. Što u tom slučaju napraviti?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prijenos porezne obveze

Onda nema zateznih kamata :).
zmotana Registrirani član Postova: 35

Prijenos porezne obveze

Porez je plaćen, a trebao je ići na prijenos. Jedino se ne slažu stanja kupca kod izvođaća i dobavljaća kod kupca. Naravno onda niti obrazac ne štima.
Yoda Registrirani član Postova: 162

Prijenos porezne obveze

Ako se ispravljaju obrasci i ako ima poreznih obveza koje ranije nisu bile iskazane, a trebale su biti: pripazite da li je sustav PU sam obračunao - pridodao kamatu. Vjerojatno je pa se ne radi zaseban obračun zateznih kamata.
Ako se ispravak radi naknadno, npr. u sadašnjem obračunskom razdoblju i prikazuje se porezna obveza iz ranijeg razdoblja - tada se radi obračun zateznih kamata i predaje u PU referentu radi zaduženja.
zmotana Registrirani član Postova: 35

Prijenos porezne obveze

Hvala
Mala vidra Registrirani član Postova: 91

Prijenos porezne obveze

Ja sam imala slican slucaj, morala sam ispraviti obrazac pdv u mjesecu kad je greska nastala, pdv-k za tu godinu takodjer i ispraviti obrazac PPO. Samo je kod mene bilo obratno:prvo je bio PPO pa naknadno obracun pdv-a, pa sam morala i kamate obracunati i platiti
zmotana Registrirani član Postova: 35

Prijenos porezne obveze

U 2014 godini firma je izdala račun za građevinske radove koji podliježu prijenosu porezne obveze sa porezom. Naknadno je taj račun ispravljen na račun sa prijenosom porezne obveze. Međutim firma izvođač radova koja je račun ispostavila, nijeispravila kniženje računa i platila je pdv. Greška je otkrivena u 12 mj 2015, kod usklada stavaka. Kakav je postupak? Ispraviti pdv u 12 mj 2015? Ispraviti PPO 2013/2014 ili ispravak provesti za 2015 god?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Stolarski radovi -čl.75-st.3.a)Zakona o PDVu

Na stolarske radove se primjenjuje prijenos porezne obveze jer su navedeni u Dodatku II Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost u točki 31.
Na pitanje oko isporuke i montaže ugradbenog ormara pozvat ćemo se na mišljenje https://misljenja.hr/porezna-uprava/ugradnja-profesionalne-kuhinje/3707/ kojim se pojašnjava porezno motrište profesionalnih ugradbenih kuhinja u hotelu.
Ako bi isto tumačenje primijenili na Vašu dilemu, odgovor bi bio: bitno je obavlja li se usluga montaže i ugradnje ugradbenog ormara kao opreme pa se obračunava PDV ili se prilikom izgradnje ili rekonstrukcije građevinskog objekta ugradbeni ormar ugrađuje na način da nije prenosiv pa se primjenjuje prijenos porezne obveze.
trio no Registrirani član Postova: 185

Stolarski radovi -čl.75-st.3.a)Zakona o PDVu

Molimo za kratku pomoć.

U sklopu rekonstrukcije objekta (bolnički odjel) radi se ugradnja I postavljanje vrata ali I ugradbenog ormara. Naš pitanje je da li i kod fakturiranja stavke izrade I montaže ugradbenog ormara ide prijenos porezne obveze? Obje strane jesu u sustavu PDV-a.

Hvala.
Lp
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Stranice:
 Povratak