Mišljenja.hr

Forum

Druga djelatnost

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_3 Administrator Postova: 330

Druga djelatnost

Plitvice, vezano za DOH obrazac, to i jest smisao tog obrasca. Ako je imao plaću u visini da nije iskorišten ukupan osobni odbitak, moguć je povrat poreza i uz ostvaren dohodak od samostalne djelatnosti ako podnese zahtjev za povrat ili će to ostati kao predujam za iduće porezno razdoblje.
Vezano za doprinose, niže je dobro odgovoreno ali za paušalnog obveznika poreza na dohodak, ispravno ste postupili za 2022. godinu.
Osoba koja obavlja drugu djelatnost, koja od druge djelatnosti sukladno propisima o porezu na dohodak utvrđuje dohodak kao razliku između poslovnih primitaka i izdataka ili sukladno propisima o porezu na dobit od druge djelatnosti utvrđuje dobit, sama je obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i obveznik plaćanja doprinosa po toj osnovi. Vidjeti čl. 183., st. 1. Zakona o doprinosima ili kod nas u bazi znanja na poveznici: https://misljenja.hr/obveze-doprinosa-po-osnovi-obavljanja-druge-djelatnosti/c1585/
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Druga djelatnost

Nasravno na prošli upit moj na forumu,zanima nas,ako taj obrtnik na obrascu ppi (doh obrazac za 2023)ima dohodak 1.250,eura i kad se popuni cijeli doh obrazac ispada da ima plaćeno poreza za povrat jer se zbrajaju i plaća i taj obrt.i onda da lj plaća te doprinose (po osnovi te druge djelatnosti).naime,rjesenhe od oireznd he doslo i tu uopce nista be pise za doprinose cec sano pise da ce biti povrat vise uplacenog poreza(tako je bilo isto za 2022 god.).a na porezno knjigovodsvenoj kartici na e poreznoj vidjeli smo da kad je pretplata po porezu onda uopće doprinose ne zaduzuju,znači tad ih kao ne bi trebalo ni platiti?ili ?kako to?
Porezna nije izdala rješenje u 2022 za plaćanje doprinosa, nego smo ih platili po ostvarenom dohotku od te druge djelatnosti tj tog malog obrta(onako dohodak x7,50%mio I stup,2,5%mio II,7,5%zdrastveno)
Molimo pojašnjenje
GIvan Sudionik foruma Postova: 20

druga djelatnost 2023

Dobro je postupio, on će platiti doprinose po rješenju porezne uprave. Nije samostalni obveznik plaćanja doprinosa.
Plitvice Registrirani član Postova: 188

drugi dohodak za 2023

u tijeku su pripreme i predaje doh obrazaca za 2023.i sad imamo molbu nekog klijenta da mu odradimo navedeno za 2023. i sad se treba snaći u svemu......

netko je zaposlen u nekom xy poduzeću i temeljem tog radnog odnosa ostvaruje plaću.
još 2017, je ta ista osoba otvorila svoj obrt-i to je kao druga djelatnost. nije u sustavu pdv-a temeljem te druge djelatnosti-radi se o doista malom prihodu i malom poslu. Riječ je o malom dohotku koji je ostvaren temeljem te druge djelatnosti-tj tog obrta.
navedena osoba uredno šalje doh obrasce, plaća doprinose po osnovi tog ostvarenog dohotka od te druge djelatnosti, plaća porez ,hok i sve , sve uredno podmiruje državi i svojim dobavljačima....uredno poslovanje. -što se tiče i njegovih plaćanja i naplate od svojih kupaca .......

i sad je pitanje.ta osoba se te 2017 prijavila u RPO u poreznoj,ali se nije prijavila s nekim obrascem u mirovinsko i u zdrastveno-jer su mu rekli da ako nema u toj drugoj djelatnosti radnika niti ako neće zapošljavati-da onda ne treba ništa -nikakov obrazac fizički odnijeti u mirovinsko i u zdrasveno-u područne urede. i Klijent je tako postupio. pitanje da li se treba prijaviti u zdravstveno i u mirovinsko?i sad obzirom da to nije tad napravio.može li sad to napraviti
Pa sad me zanima,da li je ipak,on dobio pogrešnu informaciju i da ne bi bilo da je u nekom prekršaju.....
Lijepo molim pojašnjnje i uputu vezano uz ovo pitanje. Obzirom da od šume svih tih zakona, propisa.....više ...ne znam......
Yoda Registrirani član Postova: 162

Obrtnik zaposlen u d.o.o.

Ako je fizička osoba osigurana po nekoj osnovi, npr. radni odnos, nema doprinosa od samostalne djelatnosti - obrta kao nositelj djelatnosti.
Ne mora biti zaposlen na puno radno vrijeme. Ali isplati mu se prijaviti na puno radno vrijeme jer će mu u suprotnom PU obračunati razliku doprinosa do minimalne osnovice za člana uprave što bi morao podmiriti privatno.
Ako se obavlja druga djelatnost, obrt uz radni odnos, godišnja osnovica za obračun doprinosa u obrtu je ostvareni dohodak kao razlika primitaka i izdataka.
Mislim da se prijenos doprinosa ne će moći napraviti jer je fizička osoba u preplati, a pravna osoba u dugu. Firma treba podmiriti dug, a fizička osoba treba tražiti povrat više uplaćenih doprinosa. Prebiti se mogu samo doprinosi koji se utvrde od druge djelatnosti (rješenjem PU na utvrđen dohodak po poreznoj prijavi ili paušalni dohodak).
Dalela Registrirani član Postova: 154

Obrtnik zaposlen u d.o.o.

Obrtnik je otvorio obrt još 1988. godine. Prošle godine se zaposlio u svom d.o.o.-u na dva sata.
Srazmjerno satima obračunava mu se direktorska plaća.
Ujedno su mu se i nadalje plaćali doprinosi iz obrta kojem je vlasnik.
Zvali su iz PU da sve JOPPD obrasce ispravimo sve sa nulama, od kada je zaposlen u svojoj firmi na dva sata, te da mora u firmi biti zaposlen na puno radno vrijeme, a ne na samo dva sata.

Što je sa drugim dohotkom? Na poreznoj prijavi za 2022. godini, prijavljeno je i drugi dohodak i plaća iz firme.

Putem e-porezne riješit ćemo SNU obrasce, kako bi uskladili doprinose. Pretpostavljam da će plaćeni doprinosi iz obrta biti pretplata na obrtu, a doprinosi u firmi da će biti dugovanje jer je plaćeno samo za dvosatno radno vrijeme a ne na osamsatno. Da li će se moći napraviti prijenos pretplaćenih doprinosa iz obrta na firmu.

Susrećem se prvi puta sa ovime i nisam znala da se mora raditi i odjava na MIrovinskom za obrt, pretpostavljajući da on na mirovinskom nije prijavljen kao radnik već kao vlasnik obrta i da tamo nema prijave, već se doprinosi plaćaju prema rješenju PU.
U savjetovanju sa PU, nisu nam ništa mogli objasniti, osim da moramo JOPPD obrasce na obrtu staviti na nule (kao da nisu ni postojale uplate doprinosa iz obrta)
Admin_1 Administrator Postova: 667

Obrt - samostalna djelatnost i otvaranje j.d.o.o.

Ako fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost (obrtnik) koja je obveznik poreza na dohodak osnuje trgovačko društvo, dohodak ostvaren temeljem samostalne djelatnosti se i dalje utvrđuje kao i prije osnivanja trgovačkog društva kao dohodak od samostalne djelatnosti (na temelju razlike primitaka i izdataka ili paušalno).
- https://misljenja.hr/utvrdjivanje-dohotka-od-samostalne-djelatnosti/c1976/
- https://misljenja.hr/utvrdjivanje-dohotka-poslovne-knjige-kod-samostalnih-djelatnosti/c553/
- https://misljenja.hr/pausalno-oporezivanje-obrta-djelatnosti-poljoprivrede-sumarstva/c1103/

Obveza doprinosa za člana uprave (direktora) trgovačkog društava koji nije osiguran po toj osnovi utvrđuje se kao razlika između osnovice na koju su doprinosi utvrđeni prema osnovi osiguranja (po kojoj je obvezno osiguran) i najniže osnovice za člana uprave. Ovu razliku utvrđuje Porezna uprava rješenjem.
Mjesečna osnovica za doprinose za obrtnika, osobe koja obavlja samostalnu djelatnost i obveznik je poreza na dohodak iznosi za 2020. godinu 5.682,30 kn. Upravo toliko iznosi i minimalna mjesečna osnovica za rad u punom radnom vremenu osiguraniku koji je istodobno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva (direktor).
- https://misljenja.hr/osnovice-za-doprinose-iznosi-doprinosa-2020-godini/v4048/

Ako bi fizička osoba plaćala doprinose temeljem radnog odnosa, o obvezama doprinosa sukladno Zakonu o doprinosima po osnovi obavljanja druge djelatnosti može se vidjeti na poveznici: https://misljenja.hr/obveze-doprinosa-po-osnovi-obavljanja-druge-djelatnosti/c1585/ (vidjeti odgovor niže: Ned, 31.07.2016 u 11:28h)
Dalela Registrirani član Postova: 154

Obrt - samostalna djelatnost i otvaranje j.d.o.o.

Ne znam da li sam u pravu, pa Vas molim pomoć, odnosno Vaše mišljenje. Obrtnik - samostalna djelatnost, razmišlja o otvaranju j.d.o.o.-a
Da li mu se obrt - samostalna djelatnost time prebacuje kao drugi dohodak?
U j.d.o.o. ako se prijavi ili ne prijavi kao zaposlena osoba mora plaćati poreze i doprinose na direktorsku punu satnicu bez obzira što ima obrt - samostalnu djelatnost od 1990. godina?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Obrt uz radni odnos

Da može, u tom slučaju obrtnik obavlja drugu djelatnost.
O obračunu doprinosa u ovom slučaju može se pročitati: https://misljenja.hr/obrt-samostalne-djelatnosti/placanje-doprinosa-kod-samostalnih-djelatnosti/563/
i važeće mišljenje: https://misljenja.hr/porezna-uprava/utvrdjivanje-osnovice-i-doprinosa-za-obvezna-osiguranja-po-osnovi-obavljanja-druge-samostalne-djelat/3433/
mana71 Sudionik foruma Postova: 12

obrt uz radni odnos

Vlasnik obrt stupa u radni odnos na nepuno radno vrijeme (4 sata)
Da li je u tom slučaj obrt dopunska djelatnost?
Da se se obrt vlasnik može prijaviti na 4 sata?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak