Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

QR kod i fiskalizacija prodaje putem samoposlužnih uređaja od 1. siječnja

Datum objave: 01.12.2020, misljenja.hr
QR kod Sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz ostale porezne i posebne propise, za potrebu provedbe postupka fiskalizacije račun mora sadržavati ove podatke:
1. vrijeme izdavanja računa (sat i minuta),
2. oznaku operatera (osobe) na naplatnom uređaju,
3. oznaku načina plaćanja računa – novčanice, kartica, ček, transakcijski račun, ostalo,
4. Jedinstveni identifikator računa
5. zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije i
6. QR kod (od 1. siječnja 2021.). Ako se ostvareni promet NE naplaćuje sredstvom koje se smatra prometom gotovine obveznici fiskalizacije nisu dužni iskazati podatke pod točkama 4. 5. i 6. Podsjetimo, promet gotovinom za potrebe fiskalizacije računa je plaćanje za isporučena dobra ili obavljene usluge novčanicama ili kovanicama koje se smatraju platežnim sredstvom, karticama, čekom ili drugim sličnim načinima plaćanja, osim plaćanja na transakcijski račun kod banaka. Dakle, od 1. siječnja 2021. godine uvodi se QR kod. QR kod se koristi u postupcima provjere računa od strane građana. Pravilnik o fiskalizaciji u prometu gotovinom određuje da je QR kod dvodimenzionalni kod koji sadrži zapis određenog seta podataka. QR kod stvara obveznik fiskalizacije i ispisuje ga na računu kao obvezni sadržaj računa prilikom naplate sredstvom koje se ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice