Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Popis - inventuru treba obaviti na dan 31. prosinca 2018. godine

Datum objave: 06.11.2018, misljenja.hr
Još uvijek nemate pretplatu na MIŠLJENJA.hr? Pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 33,33 kn mjesečno, više pogledajte klikom miša ovdje! Obvezno provođenje popisa (inventure) za poduzetnike propisuju Zakon o računovodstvu i Opći porezni zakon. Za poduzetnike i odgovornu osobu kod poduzetnika koji ne obave inventuru, odnosno koji ne popišu imovinu i obveze propisana je novčana kazna.
Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija propisuje tu obvezu za neprofitne organizacije. Predmet inventure je ukupna imovina i obveze, odnosno ukupna aktiva i obveze, što znači da popisati treba: dugotrajnu nematerijalnu imovinu, dugotrajnu materijalnu imovinu, dugotrajnu i kratkotrajnu financijsku imovinu, dugotrajna i kratkotrajna potraživanja, zalihe, novac na računima u banci i u blagajni, te dugoročne i kratkoročne obveze. Nakon obavljene inventure, potrebno je podatke obraditi i evidentirati inventurne razlike. Kao inventurne razlike mogu se pojaviti viškovi i manjkovi.
Na utvrđeni inventurni višak PDV se ne obračunava. Kada se kao inventurna razlika pojavi manjak, tada odgovorna osoba treba donijeti odluku o utvrđenom manjku, odnosno odluku o tome hoće li se za utvrđeni manjak teretiti odgovorna osoba ili će se za manjak teretiti ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice