Mišljenja.hr

Forum

Ovrha na plaći

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Ovrha na zajam

Zajmovi ili pozajmice nisu Ovršnim zakonom izuzeti od ovrhe, ne može se isplatiti ni uplatiti na zaštićen račun.
Vračanje pozajmice se ne gleda kao ovrha, osim ako nije po rješenju o ovrsi.
mladiračunovođa Sudionik foruma Postova: 13

OVRHA

Pozdrav svima, molila bih malu provjeru vezano za ovrhu.

Radnik ima ovrhu koju mu ustežemo iz plaće svaki mjesec. Radnik bi htio pozajmicu od firme koju bi vraćao u ratama (svaki mjesec od plaće). Gleda li se vraćanje pozajmice isto kao ovrha i onda se i o tome treba voditi briga prilikom računanja limita za ovrhu? Može li uopće vraćati pozajmicu ili ovrha ima prednost i u tom slučaju bi trebalo povećati iznos koji mu odlazi na ovrhu (s jednom ovrhom je upravo završio, pa smo mislili povećati iznos vraćanja za drugu ovrhu, ali je sad uletio s pitanjem za pozajmicu).
Admin_2 Administrator Postova: 340

Minimalna plaća 2024 - Ovrha na plaći

Objavili smo novost 20. prosinca 2023. koja se nalazi u našim izdvojenim novostima: Ovrha na plaći i ostalim primanjima te izuzetci od ovrhe u 2024. godini: https://misljenja.hr/ovrha-na-placi-ostalim-primanjima-te-izuzetci-od-ovrhe-2024-godini/v8815/

U toj novosti kao pretplatnik možete vidjeti kako se izračunava dio PLAĆE koji će se ovršiti i dio koji PLAĆE koji se može izuzeti od ovrhe i isplatiti na zaštićen račun.
Dalje, navedeno je što je izuzeto od ovrhe te ograničenje od ovrhe prema Ovršnom zakonu.

U pitanju stoji: „i sad nas zanima koliko ide radniku- na zaštićeni račun a koliko tom za kredit- agenciji za otkup (koja provodi ovrhu)“.
To nas malo zbunjuje jer kako smo u istoj novosti naveli i crveno istaknuli prema Ovršnom zakonu: „…novčani iznos za koji je određena ovrha se NE ISPLAČUJE OVRHOVODITELJU! Ukupna se Plaća isplaćuje SAMO na račun (dio na redovan račun, a dio na zaštićen račun)!“. Ovrhu provodi FINA s redovnog računa.
Za dodatno pravno tumačenje treba se obratiti pravnoj struci.
Plitvice Registrirani član Postova: 195

Minimalna plaća 2024

radnik u 2024 ima bruto plaću 840,00 eura (minimalna plaća) , znači neto iznosi 671,93€ i ima ovrhu.koliko smo uspijeli uočiti, ovršuje mu se 1/4 a ovrha je za neplaćanje kredita i po rješenju iz 2007 se provodi ovrha) , e sad trebamo pojašnjnje oko isplate tog zaštićenog dijela na zaštićeni račun. naime: 1/4 ispada 167,98€

i poslodavac je odlučio isplatiti neoporezive isplate: prehrana paušalna u iznosu 100,00€ i nagradu za radne rezultate u iznosu 90,00€

i sad nas zanima koliko ide radniku- na zaštićeni račun a koliko tom za kredit- agenciji za otkup (koja provodi ovrhu)

inače totalna je konfuzija sa tim ovrhama....zar to ne može fina ili banka provoditi- a ne da je ta obveza prebačena na poslodavca?Samim time, bi poslodavac radnika kod zapošljavanja pitati-"e ako imaš ovrhu s time se neću baviti,pa zato te i ne ću zaposliti...! čuli smo neke takve situacije u praksi... molimo lijepo pomagajte.......unaprijed veliko hvala na svakoj pomoći
Admin_2 Administrator Postova: 340

Plaća-ovrha u toku COVID19

Odgovor na to pitanje je dan u našoj novosti https://misljenja.hr/ovrha-na-placi-2020-godini-azurirano/v5438/ iz koje citiram:
Postupanje u posebnim okolnostima uslijed pojave epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2
U Narodnim novinama br. 53/20, objavljen je Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, stupio je na snagu 1. svibnja 2020. godine.
Ovim je Zakonom propisano zastajanje sa ovršnim postupcima za vrijeme posebnih okolnosti, tj. za isplate plaće od 01. svibnja do 31. srpnja 2020. (uobičajeno obračun plaća za 4., 5. i 6. mjesec 2020.) ne provodi ovrha na plaći.
U tom razdoblju isplatitelj plaće može cijelu plaću isplatiti radniku na redovan račun.
U istoj su novosti navedene odredbe i Zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (Narodne novine br. 47/20.).
Plitvice Registrirani član Postova: 195

Plaća-ovrha u toku COVID19

Poštovani,
Lijepo Vas molim da mi odgovorite;radnik ima ovrhu na novčanunaknadu sredstvima na plaći.
Ovrhu provodi u iznosu 2/3plaće,jer je radnik izvršen zbog kredita.i taj njegov dug je preuzela agencija za ovrhe (eox matrix)i sad on njima plaća iz svake plaće.fa li onda sad to treba provoditi na plaći tu ovrhu ili ne zbog toga svega stanja.inače poslodavac je koristio mjeru -pitpira za očuvanje radnih mjesta- za tog radnika(koji je pod ovrhom).pa sad radimo obračun plaće,pa neznamo da li za mjerenje.travanj ide taj dio (zaštićeni tj nezasićeni)dio na njihov račun ili ne?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Ovrhe na plaći

To su prava radnika utvrđena odlukom, ugovorom o radu, pravilnikom ili nekim drugim izvorom prava. Ako radnik ima pravo na tu isplatu, to mu se treba isplatiti neovisno o JOPPD obrsacu. Naravno ako je riječ o ovrsi propisano je što je izuzeto od ovrhe, detaljnije: https://misljenja.hr/ovrha-na-placi-2019-godini/v4739/
Što se može isplatiti u gotovini, a što se obvezno isplaćuje na račun: https://misljenja.hr/obveza-isplate-na-ziro-racun-mogucnost-tekuci-gotovini/c2973/
Dalje, s obzirom da se rai o ovrsi možda će Vas zanimati: https://misljenja.hr/isplata-uskrsnice-obveza-isplate-na-racun/m6256/
Plitvice Registrirani član Postova: 195

Ovrhe na plaći

Može li se tom istom radniku koji ima na taj način ovrhu na plaći i dobiva samo taj zaštićeni iznos isplaćen na zaštićen račun: isplatiti regres i dnevnice po obračunatom putom nalogu u gotovini? Zanima me opet zbog joppd obrasca-da li se to tako po Zakonu smije?
tea29 Sudionik foruma Postova: 54

Ovrhe na plaći

JOPPD jednako kao i redovna plaća.
Plitvice Registrirani član Postova: 195

Ovrhe na plaći

Lijepo molim za pomoć:
ovrha na plaći kod kolege,neto plaća 4.000,00 kn:a stiglo je poslodavcu rješenje o ovrsi od jednog poduzeća za naplatu potraživanja Na tom rješenju je naveden uplatni račun na koji treba njima uplatiti to što ide inače na redovan račun radnika a ono što ide na zaštićeni račun to će radnik i dobiti .Zanima me u kojem iznosu ja to radim:ja sam u iznosu 2/3 jel to tako dobro i kako ide joppd obrazac u tom slučaju?Točnije,zanima me b strana obrasca
Emma Registrirani član Postova: 153

Obrasci G1 I G2-ovrha

trio no vidi članak 200. Ovršnog zakona i ako s provedbom nije tako jednostavno.
trio no Registrirani član Postova: 185

Obrasci G1 I G2-ovrha

Poštovani,

Imamo ponekad neugodne situacije da radnici kad se zaposle I imaju zaštićeni račun često ne odu u poslovnicu Fine predati izjavu o novom poslodavcu I da se pošalje obavijest poslodavacu na koji način treba postupati u tom slučaju.
Molim Vas da li mi možete ukazati na neku odredbu ili članak da pokažemo tim radnicima da moraju to napravit kako bi prilikom isplate place poslodavac mogao dio place uplatiti na zaštićeni račun a ne na temelju njihove riječi.

Hvala
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Ovrhe na plaći

Hvala Vam.
Admin_2 Administrator Postova: 340

Ovrhe na plaći

Ako je neto plaća radnika manja od 5.960 kn, od ovrhe je izuzet iznos od 3/4 neto plaće, ali ne više od 2/3 prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj radnika odnosno ovršenika (3.973,33 kn).
O tome imate našu novost koju je lako pronaći tako da se na naslovnici klikne na naslov "Izdvojene novosti" ili jednostavnije: https://misljenja.hr/novosti/ovrha-na-placi-u-2018-godini/3816/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Ovrhe na plaći

Poštovani,
kolega ima neto plaću 5.700,00 kn i ja sam mu zaplijenio 1/3 plaće, a jedna savjentička kuća mi je rekla da sam trebao 1/4 jer mu je plaća manja od 5.960,00 kn i sad mene zanima jesam li ispravno postupio?
Hvala.
Admin_3 Administrator Postova: 331

Ovrhe na plaći

I ako smo svjesni da se od porezne i računovodstvene struke traži sve, pa i pravni savjeti, ovo konkretno pitanje je pitanje oko kojeg se spore i pojedini pravnici te smo naišli na oprečna mišljenja, pojedina su tumačenja čak da se naplata može obaviti na način da se zaobiđe FINA. Bitno je odgovor o postupanju imati u pisanom obliku.
Kao što smo u nekoliko navrata u ovom forumu napomenuli mi nismo pravni portal, nismo ovlašteni za davanje pravnih savjeta niti besplatno, a niti uz naknadu jer bi se to smatralo nadripisarstvom što je kazneno djelo (čl. 313. Kaznenog zakona i čl. 5. Zakona o odvjetništvu). Preporučujemo da se konzultirate s pravnom strukom (ovršno pravo), kako bi izbjegli moguće sankcije i neugodnosti zbog Vašeg konačnog postupanja.
Mi ne smijemo, ali forumaši mogu pa kada dobijete pravno tumačenje ove problematike slobodno ga možete podijeliti s nama.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Ovrhe na plaći

Kolega ima zaštičeni račun i svaki mjesec mu redovito isplačujemo plaću, međutim ovaj mjesec se pojavila neka firma koja otkupljuje potraživanja od raznih firmi i oni nam tvrde da su u prednosti za naplatu i da moramo prvo njima podmirit dug od kolege pa tek onda nastavit ponovno s Finom. Molimo Vas pomoć?
Hvala.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Ovrhe na plaći

Hvala Vam na odgovoru......
Matilda Sudionik foruma Postova: 71

Ovrhe na plaći

Da, FINA šalje obavijest o zatvaranju zaštićenog računa.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Ovrhe na plaći

Poštovani,

pošalje li FINA obavijest da je djelatnik podmirio sav dug i da mu ne plijenimo više dio plaće?
Kolega me uvjerava da je zatvorio svoj dug, reko sam mu dok ne dobijem obavijest od FINE da ja tu ne mogu ništa.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Ovrhe na plaći

Vidjeti link niže u odgovoru: Čet, 03.08.2017 u 11:24h.
Vučica X Registrirani član Postova: 17

Ovrhe na plaći

Poštovani,
sad me zbunila stranka,pa više nisam u ništa sigurna.
Ako radnik ima neto plaću od 8.908,38 kn -koliko mu ide na zaštićeni,a koliko na redovni račun?
Entisplit Sudionik foruma Postova: 1

Ovrhe na plaći

Do sada mi je kredit odbijan na plaču.Međutim danas sam obavijest o mjesečnom primanju di mi nisu odbili kredit nego su 2900 kuna uplatili na redovni račun a na zaštićeni 3500.Rata kredita mi je 4000.Dakle ništa ne mogu predići a još mi je uplačeno manje nego mi je rata.Dali su u platnom uredu ispravno postupili
Admin_3 Administrator Postova: 331

Ovrhe na plaći

O tome je pisano u našoj novosti s datumom objave: 27.07.2017. godine:
https://misljenja.hr/novosti/iznos-prosjecne-place-i-ovrha-na-placi-u-2017-godini/2310/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Ovrhe na plaći

Pozdrav,
recite mi molim Vas je li sada po novom Ovršnom zakonu poslodavac ne smije obustavit plaću u iznosu većem od 1/4 ako mu je neto plaća manja od 5.664,00 kn.
Unaprijed se zahvaljujem.
Matilda Sudionik foruma Postova: 71

Ovrhe na plaći

Moja isprika.
Zaista, te su naknade izuzete iz ovrhe. I ja sam zvala dva pravna savjetnika u dvije različite firme koji su me uputili na istu odredbu Zakona.
trio no Registrirani član Postova: 185

Ovrhe na plaći

Zakonom o obveznom zdrastvenom osiguranju koji je stupio na snagu 01.07.2013. propisano je u čl. 36 da su novčane naknade za vrijeme bolovanja u potpunosti izuzete od ovrhe, odnosno da ukupna svota naknade za vrijeme bolovanja trebe uplatiti na zaštićeni račun.
Cijela svota naknade za bolovanje, bez obzira na čiji se teret isplaćuje (na teret poslodavca ili HZZO-a) uplaćuje se na poseban(zaštićen) račun radnika, odnosno izuzeta je iz ovrha.

Provjereno sa savjetnicima. Ako netko ima drugačija iskustva voljeli bi znati.

Hvala
Matilda Sudionik foruma Postova: 71

Ovrhe na plaći

Nije.
trio no Registrirani član Postova: 185

Bolovanje na teret poslodavca i zaštićeni račun

Radnik je dio mjeseca na bolovanju na teret poslodavca i ima otvoren zaštićen račun. Da li iznos nakande za bolovanje na teret poslodavca je izuzete iz ovrhe ili nije?

Hvala.

Lp
Ruža Sudionik foruma Postova: 32

Povrat poreza po godišnjem obračunu poreza i zaštićeni račun

Jednako kao i plaću, to je zapravo njegova neto plaća. Veći porez i prirez - manji neto, manji porez i prirez - veći neto.
trio no Registrirani član Postova: 185

Povrat poreza po godišnjem obračunu poreza i zaštićeni račun

Jasno nam je da porezna uprava ne može uplatiti na zaštićeni račun. Ali ovdje se radi o poslodavcu kao isplatitelju vise uplaćenog poreza kod zadnje isplate place, koji ima obavijest od strane Fine o otvorenom zaštićenom računu I obavijest o vrsti tražbine. Da li onda znači da povrat poreza nije izuzet iz ovrhe ni u kojem dijelu?

Hvala
N/A Postova: 0

Povrat poreza po godišnjem obračunu poreza i zaštićeni račun

Iz upute: https://misljenja.hr/porezna-uprava/uputa-o-sastavljanju-i-podnosenju-prijave-poreza-na-dohodak-za-2015-godinu/5379/
"S obzirom da se povrat poreza ne smatra primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu sukladno članku 212. Ovršnog zakona (Narodne novine, broj 112/12, 25/13, 93/14), Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban („zaštićeni“) račun, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika."
I: https://misljenja.hr/porezna-uprava/isplata-povrata-poreza-na-dohodak-po-godisnjoj-prijavi-poreza-na-dohodak-mogucnost-gotovinske-i-bezg/5246/
trio no Registrirani član Postova: 185

Povrat poreza po godišnjem obračunu poreza i zaštićeni račun

Prema izvršenom godišnjem obračunu plaća radnik ima pravo na povrat vise uplaćenog poreza. Radnik ima otvoren zaštićeni račun. Da li iznos vise plaćenog poreza koji će mu poslodavac po godišnjem obračunu uplatiti mora uplatiti u cijelosti na redovan račun, ili u omjeru kao I plaću (u ovom slučaju 1/3) na redovni a 2/3 na zaštićeni?

Hvala
Dorina Sudionik foruma Postova: 1

Kredit i ovrha

Novi radnik je donio dokumentaciju o kreditu i podatke o zaštićenom računu. Rata kredita nije u ovrsi nego ima ovrhu od drugog vjerovnika. Rata kredita prelazin1/3 plaće tako da mu se na redovni račun ne uplaćuje ništa. Da li je to u redu ili ovrha ima prednost u redosljedu naplate? Da li radnim mora donijeti rješenje o ovrsi kojim ga se tereti ili se bez izuzetka skida 1/3 plaće do isplate vjerovniku?:
igor Registrirani član Postova: 23

Ovrhe na plaći

Djelatniku se na ime ovhe uplaćuje 1/3 plaće na redovan račun, a 2/3 na zaštićeni račun.
Sada je za istog djelatnika stigla i administrativna zabrana od banke.
Kako postupiti kod isplate plaće, odnosno koji dio plaće uplatiti banci, a koji dio na redovan odnosno zaštićeni račun?
Hvala unaprijed!
Dax Registrirani član Postova: 180

Isplata plaće-nije primljena obavijest od Fine

Dovoljno je što imate saznanja o zaštićenom računu, što Vam djelatnik dostavi podatke o tom računu.
trio no Registrirani član Postova: 185

Isplata plaće-nije primljena obavijest od Fine o provedbi ov

Poslodavac je zaposlio radnika tijekom 5 mjeseca I sada mu isplaćujemo plaću za 5 mjesec. Radnik je rekao da ima otvoren zaštićen račun i dao podatak o njemu no tek je nedavno obavijestio Finu da je zaposlen kod poslodavca I sada poslodavac još uvijek nije primo obavijest od Fine o provedbi ovrhe za tog radnika I o otvorenom zaštićenom računu.
S obzirom da nam je sutra posljednji dan za isplatu place, zanima nas da li je ispravno da iznos cijele place uplatimo na redovni račun radnika, s obzirom da poslodavac nije dobio od strane Fine obavijest o provedbi ovrhe I otvorenom zaštićenom računu?

Hvala
Admin_1 Administrator Postova: 667

Ovrhe na plaći

Niže je već pojašnjeno, na žalost ovo je vrlo "skliska tematika" pa se administratori ne uključuju u ovu raspravu. Vidi naš odgovor Ned, 31.01.2016 u 17:50h https://misljenja.hr/forum/racunovodstvo/poduzetnicko-racunovodstvo/osnivanje-statutarne-promjene-prestanak/osnivac-ustanova/
Splićanka Registrirani član Postova: 34

Ovrhe na plaći

Hvala na smještanju moga pitanja na pravo mjesto, rubriku. Jučer sam već čitala ove postove ali malo sam se pogubila u njima. Sada čitajući ponovo Ovršni i Obiteljski zakon došla sam do zaključka da je u mojoj situaciji dovoljno da dužnik uplate alimentacije temeljem Rješenja suda kod javnog bilježnika da izjavu o Administrativnoj zabrani koja ima vrijednost Ovršne isprave.
Splićanka Registrirani član Postova: 34

Ovrha na plaću

Imam slijedeću situaciju pa molim za pomoć.
Novozaposleni djelatnik ima račun pod ovrhom i otvoriti će zaštićeni račun, gdje će mu se isplaćivati zakonski određen dio plaće. Međutim djelatnik, temeljem sudske presude, također ima obavezu plaćanja alimentacije koju je do sada redovito plaćao \"na ruke\". Pitanje je slijedeće:
Da li postoji mogućnost da zakonski dio plaće dobija na zaštićeni račun, a da temeljem administrativne zabrane od dijela plaće koja se isplaćuje na račun pod ovrhom plati alimentaciju prije nego se ostatak plaće isplati na račun pod ovrhom.
Jasno mi je da sa dijelom plaće koja se isplaćuje na zaštićeni račun djelatnik može slobodno raspolagati, pa tako i uputiti je u svrhu alimentacije. Ali u tom slučaju djelatnik ostaje bez onog minimalnog zakonski garantiranog iznosa.
Molim pomoć, obzirom da je češća obrnuta situacija gdje je PRIMITAK po osnovi alimentacije zaštićen od ovrhe.
Hvala unaprijed
Branka Sudionik foruma Postova: 1

Ovrha na plaći-prednost

Pozdrav,
Prije 2 godine sam imala sličan slučaj i meni su savjetnici dali odgovor da se 2/3 plaće isplaćuje na zaštićeni račun, a 1/3 na račun banke. Jer mi nismo tijelo koje provodi ovrhu, već koje postupa po izjavi koju je primilo u računovodstvo. A u obavijesti Fine ne govore ništa gdje se isplaćuje 1/3 plaće već samo da je otvoren zaštićeni račun. Ali kod nas se mijenjaju zakoni svaki dan tako da.... sigurno se mnogo toga promijenilo u 2 godine, ali bih ja ipak zatražila mišljenje još jednog savjetnika.
trio no Registrirani član Postova: 185

Ovrha na plaći-prednost

Hvala na odgovorima. Evo mi smo uspjeli saznati od savjetnika da se gleda koja je prva zaprimljena ovrha, u našem slučaju od Fine obavijest I da postupamo po njoj, a drugu, odnosno za dopis od banke sa priloženom Izjavom zavodimo u interni red čekanja I banku moramo izvjestiti o tome da već postupamo po prvoj zaprimljenoj ovrsi (dopis poslati s povratnicom radi dokaza).



Mebl Sudionik foruma Postova: 48

Ovrha na plaći-prednost

2/3 se i dalje uplaćuje na zaštičeni, a 1/3 umjesto na redovni uplaćuje se na račun vjerovnika-banke.
Dax Registrirani član Postova: 180

Ovrha na plaći-prednost

Bojim se da iz 2/3 treba uplatiti na račun banke kako je navedeno na dopisu banke (vjerovnika). Djelatnik je dao izjavu o suglasnosti. U suprotnom bi se mogao ovršiti poslodavac. U tom je djelu dosta proturječnosti u propisima.
U ostalom čemu ovrha preko FINA-e i red čekanja, ako to "spretni" vjerovnici mogu zaobići... i zaobilaze u skladu s propisima.
trio no Registrirani član Postova: 185

Ovrha na plaći-prednost

Imamo slučaj gdje je poslodavac primio za radnika od strane FINE dopis - Obavijest uplatitelju za vrstu tražbine B i Obavijest uplatitelju o otvaranju posebnog računa ovršeniku. Taj dio nam je jasan, 2/3 uplaćujemo na zaštićeni 1/3 na redovni račun radnika. (Radnik ima plaću manju od prosječne na razini RH)
Međutim sada je poslodavc dobio od banke (vjerovnika) dopis zajedno sa Izjavom o suglasnosti(solemnizirana) koja prema čl.201. Ovršnog zakona ima pravni učinak riješenja o ovrsi (inače izjava je potpisana i ovjerena 30.01.2012.).
Naše je pitanje da li Izjava o suglasnosti(solemnizirana) ima prioritet, odnosno prednost reda, te 1/3 uplaćujemo na račun banke kako je navedno na dopisu banke (vjerovnika), a 2/3 i dalje na zaštićeni račun? Ili prednost reda ima dopis od Fine, a dužni smo izvjestiti banku (vjerovnika) da je u redu čekanja?


Hvala.
Marija Sudionik foruma Postova: 3

Ovrhe na plaći

Sheldon,

hvala na mišljenu, upravo na taj način i ja razmišljam da učinim. Danas sam opet, po tko zna koji put čitala ovršni zakon i zaključila da moram poštivat ovrhu o alimentaciji a o nemogućnosti uskrate za drugu ovrhu ću obavijestit ovršenika.
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Ovrhe na plaći

Prema članku 173. stavku 2. Ovršnog zakona na temelju ovrhe za alimentaciju može se ovršiti 1.200,00 kn (što je ½ neto plaće jer ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj).
Člankom 173. OZ-a propisana su ograničenja kao zaštita dužnika pa smatram da radniku minimalno treba ostati 1.200,00 kn (umjesto 1.600,00 kn kako propisuje čl. 173, st. 1. OZ-a za prvu ovrhu).
Ja bi po rješenju FINA-e uplatio 1.200,00 kn na ime ovrhe za alimentaciju na poseban račun za alimentaciju (čl. 528. Obiteljskog zakona) i 1.200,00 kn isplatio radniku na zaštićen račun jer je 1.200,00 kn manje od 2/3 plaće pa ne ostaje ništa za isplatu na nezaštićen račun.
FINA će za ostatak po staroj ovrsi, ili novim ovrhama ovršiti s nezaštićenog računa, ako se i kada se na njega nešto uplati.
Marija Sudionik foruma Postova: 3

Ovrhe na plaći

Dax, hvala na odgovoru. Mene muči činjenica da se ovrha za alimentaciju usteže u iznosu 1/2 plaće (ako se radi o min. plaći) a na tom dopisu je naveden poseban račun za uplatu alimentacije.
Zar nitko nema slučaj da radniku usteže alimentaciju s plaće?
Dax Registrirani član Postova: 180

Ovrhe na plaći

2/3 ili 1.600,00 kn treba isplatiti na zaštićeni račun, a 1/3 ili 800,00 kn na nezaštićeni račun i to je to. Dalje je na FINA-i da namiruje vjerovnike s nezaštićenog računa.
Marija Sudionik foruma Postova: 3

Ovrhe na plaći

Molila bih vas za pomoć. Djelatnik prima neto plaću 2.400,00 kn, ima jednu ovrhu na plaći pa je otvorio zaštićeni račun na koji mu uplaćujem zaštićeni dio plaće.
Sad mi je od Fine donio ovrhu za alimentaciju, ali ta ovrha ne glasi na poduzeće već na negovo osobno ime i njega se poziva da postupi po nekom članku obiteljskog zakona (ako je važan članak, mogu ga prepisat, sad ga ne znam na pamet) i uplaćuje alimentaciju na račun koji su mu poslali.
Moje pitanje glasi: imam li ja kakvu obavezu skidat mu s plaće i alimentaciju i uplaćivat je na taj poseban račun i ako da, što s prvom ovrhom gdje mu je zaštićena 1/3 plaće a za ovrhu alimentacije sam dužna skidat 1/2 plaće.
Nisam sigurna imam li ja pravo njemu isplatit 0 kuna, to mi se ne čini logičnim pa vas molim ako mi možete pomoći kako sad dalje i koliko uplaćivat za alimentaciju.
Hvala vam puno!
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak