Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama

Datum objave: 16.07.2018, misljenja.hr
Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama objavljen je u Narodnim novinama br. 62/18., stupa na snagu 21. srpnja 2018. godine. Ovim Zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak otpisa dospjelog neplaćenog duga, kamata, drugih pripadajućih troškova dužnika za koje se provodi ovršni postupak i reprogram poreznog duga koji nije naplaćen ovrhom odnosno otpisan prema ovome Zakonu. Otpisi dospjelog duga u skladu s ovim Zakonom provode se neovisno o odredbama propisa o oporezivanju dobiti i dohotka koji uređuju porezno priznate otpise.
Do 10.000,00 kn je neoporeziv otpis dospjelog duga i troška kao i pripadajuće dospjele kamate iskazane u prihodima odnosno tražbinama za vjerovnika iz čl. 6. ovoga Zakona, a koji u skladu s čl. 8. odnosno čl. 10. ovoga Zakona izvrši otpis dospjelog duga i troška, tj.:
– obvezniku poreza na dobit, smatra se porezno priznatim rashodom
– obvezniku poreza na dohodak koji obavlja registriranu djelatnost, ne uključuje se u oporezive primitke. Otpis izvršen prema odluci vjerovnika sukladno odredbama ovoga Zakona dužniku iz članka 5. ovoga Zakona ne smatra se oporezivim primitkom. Izvršeni otpisi dospjelog duga u skladu s ovim Zakonom ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice