Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa za izradu i predaju financijskih izvještaja neprofitnih organizacija za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2020.

Datum objave: 02.02.2021, misljenja.hr
Sve neprofitne organizacije obvezne su sastavljati i predavati financijske izvještaje, ali prilagođeno visini prihoda i vrijednosti imovine. Neprofitna organizacija za 2020. godinu predaje financijske izvještaje prema knjigovodstvu koje je naznačeno u Registru neprofitnih organizacija. Sindikati i druge neprofitne organizacije s organizacijskim dijelovima (podružnicama) koji nemaju pravnu osobnost (svoj matični broj i OIB) podnose jedan financijski izvještaj na razini pravne osobe. Poslovanje podružnica bez pravne osobnosti i matice mora biti obuhvaćeno jednim financijskim izvještajem. Stoga, organizacijski dijelovi (podružnice) bez pravne osobnosti ne podnose financijske izvještaje FINA-i. Vjerske zajednice su izuzete od obveze sastavljanja i predaje financijskih izvještaja i upisa u Registar. Međutim, pravne osobe kojima su osnivači vjerske zajednice i koje nisu osnovane sa ciljem ostvarivanja dobiti (primjerice caritasi) obveznici su sastavljanja i predaje financijskih izvještaja. Na političke stranke se primjenjuju odredbe koje se odnose na vođenje poslovnih knjiga i upis u Registar, ali se na njih ne primjenjuju odredbe Zakona koje se odnose na sastavljanje i predaju financijskih izvještaja. Sukladno navedenom, političke stranke, za potrebe Ministarstva financija, ne predaju financijske izvještaje FINA-i niti godišnje, a niti za razdoblje u tijeku godine. Odredbe Zakona ne odnose se na ustanove kojima je ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice