Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa o postupku donošenja i upravljanja carinskim odlukama temeljem zahtjeva stranke - Uputa br. 1/18

Datum objave: 04.06.2018, Klasa: 011-02/18-03/1, Carinska uprava

Ovom se Uputom detaljnije pojašnjavaju pojmovi i opisuje postupak donošenja carinskih odluka temeljem zahtjeva stranke, a osobito podnošenje i zaprimanje zahtjeva, prihvaćanje zahtjeva, davanje prava na izražavanje stajališta, donošenje odluke te daljnje upravljanje donesenim odlukama. Uputa se odnosi na odluke koje se donose uporabom elektroničkog sustava kao i na odluke koje se donose u papirnatom obliku. Provjera uvjeta i kriterija za donošenje pojedine vrste carinskih odluka nije predmet ove Upute.

1. Uvodne odredbe Carinska odluka je akt (radnja) kojom carinsko tijelo u skladu s carinskim zakonodavstvom donosi odluku u konkretnom predmetu i koja proizvodi pravne učinke za osobu ili osobe na koje se odnosi, a javlja se pod različitim nazivima, npr. odobrenje, suglasnost, rješenje i sl.

1.1. Pravna osnova Pravnu osnovu čine: – Uredba (EU) br. 952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o Carinskom zakoniku Unije (Sl. list L 269, 10. listopada 2013.- dalje u tekstu: CZU) i sve njene izmjene i dopune (članci 22. – 37.); – Delegirana uredba Komisije (EU) br. 2015/2446 o dopuni Uredbe (EU) br. 952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o detaljnim pravilima koja se odnose ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice