Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa br. 19/20 - Uputa za plaćanje poreza na dodanu vrijednost pri uvozu putem prijave poreza na dodanu vrijednost

Datum objave: 31.12.2020, Klasa: 011-02/20-03/19, Carinska uprava

Ovom Uputom pojašnjava se postupak puštanja u slobodni promet robe kada se plaćanje poreza na dodanu vrijednost (u daljnjem tesktu: PDV) pri uvozu vrši iskazivanjem kroz obvezu u prijavi poreza na dodanu vrijednost (Obrazac za PDV).

1. Opće odredbe Mogućnost plaćanja PDV-a pri uvozu iskazivanjem obveze u prijavi poreza na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: obračunski PDV) pri uvozu propisana je člankom 76. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13., 99/13., 148/13., 153/13., 143/14., 115/16., 106/18., 121/19., 138/20., u daljnjem tekstu: Zakon). U skladu s odredbama čl. 76. st. 8. smatra se da je PDV pri uvozu plaćen ako ga porezni obveznik upisan u registar poreznih obveznika PDV-a, koji ima pravo na odbitak pretporeza u cijelosti, iskaže kao obvezu u prijavi PDV-a. Zahtjev za uporabu ovakvog načina obračunavanja i plaćanja PDV-a pri uvozu porezni obveznik/uvoznik podnosi odgovarajućim popunjavanjem carinske deklaracije kojom se dobra puštaju u slobodni promet (i nikakav drugi zahtjev nije potreban). Odluka se donosi prihvaćanjem carinske deklaracije i puštanjem robe u slobodni promet. Mogućnost korištenja obračunskog PDV-a pri uvozu imaju oni uvoznici/porezni obveznici koji ispunjavaju sve sljedeće uvjete: - upisani su u ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice