Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa o privremenoj uporabi obračunskog poreza na dodanu vrijednost pri uvozu - Uputa br. 6/20

Datum objave: 09.04.2020, Klasa: 011-02/20-03/6, Carinska uprava

Ovom Uputom pojašnjava se postupak puštanja u slobodni promet u okolnostima plaćanja poreza na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV) pri uvozu iskazivanjem kroz obvezu u prijavi poreza na dodanu vrijednost (Obrazac PDV) od strane poreznih obveznika upisanih u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost.

1. Opće odredbe Na temelju odredbi - Općeg poreznog zakona (Narodne novine br. 115/16., 106/18., 121/19., 32/20.: u daljnjem tekstu: Zakon) (čl. 107.a), - Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona (Narodne novine br. 45/19., 35/20. i 43/20.; u daljnjem tekstu: Pravilnik) (čl. 71.v) za uvoz dobara obavljen do isteka roka od tri mjeseca nakon stupanja na snagu članka 107.a Zakona smatra se da je PDV pri uvozu plaćen, ako ga porezni obveznik upisan u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost prema posebnom propisu iskaže kao obvezu u prijavi poreza na dodanu vrijednost. "Posebne okolnosti" podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu (čl. 107.a st. 1 Zakona) ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice