Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Promjena postupka oporezivanja PDV-om prema naplaćenim naknadama

Datum objave: 27.12.2018, misljenja.hr
Sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost porezni obveznik sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, prebivalištem ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu čija vrijednost isporuka dobara i usluga u 2018. godini nije bila veća od 3.000.000,00 kuna bez PDV-a, može obračunavati i plaćati PDV na temelju naplaćenih naknada za obavljene isporuke.
Porezni obveznik koji želi primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama treba najkasnije do kraja tekuće kalendarske godine, odnosno do 31.12.2019. godine podnijeti pisanu izjavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave o početku primjene postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama.
Tom poreznom obvezniku obveza obračuna PDV-a nastaje na dan primitka plaćanja, a ima pravo na odbitak pretporeza u trenutku kada je isporučitelju platio račun za isporučena dobra ili obavljene usluge. Detaljnije o tome što ulazi u vrijednost isporuka od 3.000.000,00 kuna, na koje se isporuke ne primjenjuje obračun PDV-a na temelju naplaćenih naknada kao i primjer izjave, za naše pretplatnike u "Može Vas zanimati" niže. ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice