Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Povrat PDV-a poreznim obveznicima koji nemaju sjedište na području Europske unije

Datum objave: 07.11.2014, misljenja.hr
Porezni obveznik koji nema sjedište na području Europske unije podnosi zahtjev za povrat PDV-a zaračunatog za isporučena pokretna dobra ili obavljene usluge u tuzemstvu, odnosno zaračunatog prilikom uvoza dobara u tuzemstvu, a ta je dobra ili usluge koristio u svrhu obavljanja gospodarske djelatnosti.
Porezni obveznik Ministarstvu financija - Poreznoj upravi, Područnom uredu Zagreb podnosi zahtjev za povrat PDV-a na Obrascu ZP PDV koji je sastavni dio Pravilnika o PDV-a, a otisnut je na hrvatskom i engleskom jeziku. Zahtjev za povrat PDV-a se podnosi najkasnije do 30. lipnja kalendarske godine nakon završetka kalendarske godine na koju se zahtjev odnosi. Obrazac ZP PDV se može preuzeti na službenoj internetskoj stranici Porezne uprave.   Porezni obveznik ima za isporuke pokretnih dobara i obavljene usluge pravo na povrat PDV-a u skladu s odredbama članaka 57. i 101. Zakona o PDV-a pod uvjetom da tuzemni porezni obveznici imaju pravo na povrat PDV-a u državi podrijetla tog poreznog obveznika, odnosno podnositelja zahtjeva.
Porezni obveznik svoj porezni status dokazuje potvrdom Porezne uprave države u kojoj je registriran kao porezni obveznik. Potvrda mora obuhvaćati razdoblje za koje se traži povrat PDV-a, ne smije biti starija od šest mjesec te mora sadržavati ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice