Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Podnošenje zahtjeva za povrat PDV-a iz drugih država članica EU i sustav za VAT Refund

Datum objave: 06.11.2014, misljenja.hr
Hrvatski porezni obveznici nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji zahtjeve za povrat PDV-a iz drugih država članica mogu podnijeti putem elektroničkog portala Porezne uprave, odnosno sustava za povrat PDV-a (VAT Refund).
Elektronički sustav za VAT Refund Porezne uprave namijenjen je svim poreznim obveznicima u Republici Hrvatskoj koji su upisani u registar obveznika PDV-a, a koji žele podnijeti zahtjev za povrat PDV-a iz druge države članice Europske unije.   Procedura za povrat PDV-a propisana je člancima 68. do 75. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, na primjer: hrvatski porezni obveznik (koji je u upisan u registar obveznika PDV-a) tijekom poslovnog puta u Njemačkoj kupi gorivo (za teretno vozilo). Nakon povratka u Republiku Hrvatsku taj porezni obveznik može podnijeti zahtjev za povrat PDV-a preko VAT Refund, te prilaže skenirane račune ako ih zahtjeva dotična država članica povrata. Taj zahtjev se putem hrvatskog sustava za povrat PDV-a šalje njemačkoj Poreznoj upravi, odnosno njemačkom sustavu za povrat PDV-a. Njemačka Porezna uprava obrađuje zahtjev te ako odobri povrat, novac se uplaćuje izravno na račun hrvatskog poreznog obveznika.   Linkove za informacije u vezi povrata PDV-a u državama članicama EU i za pristup elektroničkom sustavu za povrat PDV-a može se vidjeti

Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice