Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Iznajmljivanja plovila, charter i općenito pravila o mjestu oporezivanja usluga iznajmljivanja prijevoznih sredstava

Datum objave: 22.05.2017, Klasa: 410-01/17-01/1060, Porezna uprava

U Republici Hrvatskoj (RH) oporezuju se usluge za koje se prema odredbama o mjestu oporezivanja smatra da su obavljene u RH. U pravilu se usluge između poreznih obveznika (B2B usluge) oporezuju prema sjedištu primatelja usluge, dok se usluge obavljene osobama koje nisu porezni obveznici (B2C usluge) oporezuju prema mjestu sjedišta isporučitelja, s tim da se primjenjuje nekoliko iznimaka od ovog pravila. Iznimke se, između ostalog primjenjuju kod usluga iznajmljivanja prijevoznih sredstava. U nastavku navodimo pravila o mjestu oporezivanja usluga iznajmljivanja prijevoznih sredstava prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 73/13. do 115/116., u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) i Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 79/13. do 41/17., u daljnjem tekstu: Pravilnik o PDV-u).

Pravila za iznajmljivanje prijevoznih sredstava (uključujući plovila): 1. B2B i B2C usluge kratkotrajnog iznajmljivanja prijevoznog sredstva oporezuju se prema mjestu gdje je prijevozno sredstvo stvarno stavljeno na raspolaganje primatelju usluge (čl. 23. st. 1. Zakona o PDV-u). Kratkotrajni najam se odnosi na kontinuirano posjedovanje ili korištenje prijevoznog sredstva tijekom razdoblja ne duljeg od 30 dana ili, u slučaju plovila, ne duljeg od 90 dana. 2. B2C ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice