Mišljenja.hr

Forum

Gratis dobra i usluge te reprezentacija

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Emma Registrirani član Postova: 151

Korištenje tuđe opreme

Moguće je i dopušteno je ugovoriti korištenje te tuđe opreme bez naknade (bez plaćanja najma). Za primatelja to je prihod od darovanja ili gratis usluga. Prihod je u visini tržišne vrijednosti najma.
IP1903 Sudionik foruma Postova: 44

Korištenje tuđe opreme

Poduzeće A iz Slovenije je suvlanik poduzeća B u Hrvatskoj, i koje bi tom poduzeću u Hrvatskoj dalo na korištenje opremu za obavljanje gospodarske djelatnosti. Da li je moguće ugovoriti korištenje te opreme bez naknade (bez plaćanja najma) i na što je potrebno pripaziti?
Admin_3 Administrator Postova: 330

Poklon proizvoda i reprezentacija

Naša novost: https://misljenja.hr/reprezentacija-darivanje-poslovnih-partnera-ugoscenja-donacije/v3791/ ... reprezentacijom se ne smatraju proizvodi i roba iz asortimana poreznog obveznika prilagođeni za te svrhe s oznakom »nije za prodaju«, te drugi reklamni predmeti s nazivom tvrtke, proizvoda i drugog oblika reklame (čaše, pepeljare, stolnjaci, podmetači, olovke, rokovnici, upaljači, privjesci i slično) dani za uporabu u prodajnom prostoru kupca, a ako se daju potrošačima, ako je njihova pojedinačna vrijednost bez poreza na dodanu vrijednost do 160,00 kuna. U ovom je slučaju riječ o promidžbi koja je u cijelosti porezno priznat trošak...
Smatramo da su ovi parfemi reprezentacija ako se daruju poslovnim partnerima. Ovdje nije jasno "iz iste firme", poslovni partneri nisu iz iste firme.
IP1903 Sudionik foruma Postova: 44

Poklon proizvoda i reprezentacija

Pozdrav,

U koliko se za darovanje poslovnih partnera ( iz iste firme) nabave parfemi pojedinačne vrijednosti ispod 160 kn bez PDV-a ( uk. račun s PDV-om je na iznos na cca 400 kn) da li se navedeno smatra reprezentacija ili trošak promidžbe?
st4r10rd Sudionik foruma Postova: 59

Poklon proizvoda i reprezentacija

Zahvaljujem.
Yoda Registrirani član Postova: 162

Poklon proizvoda i reprezentacija

Da sam na kavi sa strankom, odgovor bi bio da se taj artikal jednostavno ne knjiži, a slušalice se stave u džep. Ako bi bio tražen pisani odgovor, gratis artikal je imovina (roba, DI, SI...) s protustavkom prihoda.
st4r10rd Sudionik foruma Postova: 59

Gratis proizvod

Pozdrav!
Nadovezao bi se na temu. Kakvo bi bilo knjiženje i porezni tretman ukoliko se od dobavljača dobije gratis artikal ali koji nema veze npr. sa narudžbom odnosno ne koristi se u poslovanju kupca (npr. naruči se radna roba, a dobiju se kao poklon slušalice i na računu stoji kod tog artikla bez naplate)?
Hvala!
Admin_2 Administrator Postova: 338

Poklon proizvoda i reprezentacija

Ugošćenje poslovnih partnera je reprezentacija. Ugošćenjem se smatra i povremeno plaćanje avionske karte i smještaja u inozemstvu, npr. za posjet tvornici u kojoj se izrađuju proizvodi za projekt, ali kod tog bi ugošćenja trebao biti prisutan i predstavnik osobe koja ugošćuje poslovnog partnera.
https://misljenja.hr/reprezentacija-darivanje-poslovnih-partnera-ugoscenja-donacije/v3791/
hermione Registrirani član Postova: 5

Poklon proizvoda i reprezentacija

Pozdrav,

inozemnim poslovnim partnerima, i kupcima i dobavljačima, povremeno plaćamo avionske karte i smještaj u inozemstvu, npr.za posjet tvornici u kojoj se izrađuju proizvodi za projekt i sl. Da li te troškove smijem knjižiti kao reprezentaciju?
Admin_2 Administrator Postova: 338

Knjiženje poklonjenih proizvoda i reprezentacija

Zagreb, jednako kako je niže odgovoreno za mobitel uz malu dopunu kako bi bilo još jasnije.

S motrišta poreza na dobit troškovima reprezentacije s pripadajućim porezom na dodanu vrijednost smatraju se darovi sa ili bez utisnutog znaka tvrtke ili proizvoda, koji su dani poslovnom partneru ili njegovu opunomoćeniku ili nekoj drugoj osobi, te ako za to ne postoji pravna obveza ili neka druga povezanost s uslugom primatelja. Detaljnije: https://misljenja.hr/porezi/reprezentacija/2983/

S motrišta poreza na dodanu vrijednost reprezentacijom se smatra darivanje poslovnih partnera prigodnim poklonima, a poslovni partneri su osobe s kojima postoji poslovni odnos ili se očekuje da će se takav odnos uspostaviti. Detaljnije: https://misljenja.hr/porezi/ogranicenje-prava-na-odbitak-pretporeza/1683/

S dohodovnog motrišta primicima po osnovi nesamostalnog rada smatraju i primici radnika i osoba koje ostvaruju plaću u stvarima i uslugama koje imaju novčanu vrijednost (dobra, usluge, prava i ostala primanja u naravi), u koje posebice ulaze primici ostvareni u dobrima i uslugama bez naknade ili uz djelomičnu naknadu, te raznim darovima i ugošćenjima.
Dakle, ako se radi o ugošćenju prisutni su djelatnici osobe koja ugošćuje, a primicima se po osnovi nesamostalnog rada za djelatnike poduzetnika koji ugošćuje ne smatraju ugošćenja predstavnika poslovnih partnera samo ako se na dokumentaciji o tim izdacima navede naziv poduzetnika čiji su predstavnici ugošćeni. Pritom se pojašnjava da se ugošćenjima smatraju primici koje poslodavac i isplatitelj primitka odnosno plaće omogućuje u vidu konzumacije jela, pića, smještaja, rekreacije i slično. Dakle, na dokumentaciji o izdacima za ugošćenje treba navesti naziv poduzetnika čiji su predstavnici ugošćeni. Upravo je zato u više navrata upozoreno na domjenke koji se organiziraju samo za djelatnike.
Detaljnije: https://misljenja.hr/porezi/utvrdjivanje-dohotka-od-nesamostalnog-rada-place-mirovine/1975/

Kada se radi o davanju poklona kao reprezentacije nije propisan maksimalan iznos tog poklona, a nije propisano niti da se navodi ime osobe kojoj će se poklon kao reprezentacija dati. Poklon kao reprezentacija se daje partneru ili njegovu opunomoćeniku, a za knjiženje treba knjigovodstvena isprava pa je uz odluku uputno voditi i zasebnu evidenciju ili pojednostavljeno da se na dokumentaciji o tim izdacima navede naziv poduzetnika. Jednako tako, uputno je imati otpremnicu ili sl. dokument koji će primatelj dara za reprezentaciju ovjeriti kao dokaz o obavljenom daru za reprezentaciju.
Naravno, vrijednost poklona (boca vina, mobitel, laptop...) bi također trebala biti u razmjeru financijskih mogućnosti i opravdanosti s obzirom na poslovni odnos.

Više: https://misljenja.hr/novosti/reprezentacija-darivanje-poslovnih-partnera-ugoscenja-i-donacije/3791/ u „Može Vas zanimati“
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Knjiženje poklonjenih proizvoda

Poštovani,

naručili bi laptop i darovali ga našem kupcu Y koji je direktor te firme. Ulazni račun knjižimo kao reprezentaciju i na poleđini računa napišemo ime i prezime osobe kojoj smo darovali laptop i ona se potpiše ili ipak moramo obračunati na tu cijenu s pdv-om drugi dohodak od 24% pošto ta osoba nije naš zaposlenik.
Molim Vas pomoć, ne znam je li se ovdje kao možemo pozvati na darovanje iznad 160,00 kn.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Knjiženje poklonjenih proizvoda

Zagreb, niže je već dan odgovor na ovo pitanje uz nadopunu:
- Ako se radi o reprezentaciji od 1. siječnja 2017. godine poreznu osnovicu treba povećati za 50% (50% je porezno nepriznat trošak) https://misljenja.hr/porezi/reprezentacija/2983/
- Pretporez se ne može priznati. https://misljenja.hr/porezi/ogranicenje-prava-na-odbitak-pretporeza/1683/
Iznimka: isporukom dobara uz naknadu se ne smatra se besplatno davanje uzoraka u razumnim količinama kupcima ili budućim kupcima i dava­nje poklona male vrijednosti koje obavi porezni obveznik u okviru obavljanja gospodarske djelatnosti, uz uvjet da se daju povremeno i ne istim osobama. Poklonima male vrijednosti smatraju se pokloni čija vrijednost nije veća od 160,00 kuna. https://misljenja.hr/porezi/isporuka-dobara-ili-pruzanje-usluga-bez-naknade-darivanje-ili-donacija-te-promid/1670/
- Ugošćenjima se u smislu primitaka od kojih se utvrđuje dohodak ne smatraju ugošćenja predstavnika poslovnih partnera ako se na dokumentaciji o tim izdacima navede naziv poduzetnika čiji su predstavnici ugošćeni. https://misljenja.hr/porezi/utvrdjivanje-dohotka-od-nesamostalnog-rada-place-mirovine/1975/
U svakom slučaju donosi se odluka kojom se definira dar (ili reprezentacija) te komu se daruje i u koju svrhu.
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Knjiženje poklonjenih dobara

Pozdrav, naručili smo mobitel u svrhu darovanja našem kupcu, knjižio bi ulazni račun na konto 4860/2200 bez priznavanja pretporeza, i reci te mi što mi je još potrebno da bi faktura bila ispravno provedena? Mora li na poleđini računa kupac koji je primio poklon od nas stavit pečat svoje firme i svoj potpis?
Unaprijed se zahvaljujem.
st4r10rd Sudionik foruma Postova: 59

knjiženje poklonjenih proizvoda

Hvala!
N/A Postova: 0

knjiženje poklonjenih proizvoda

Vidi čl. 11. Pravilnika o PDV-u.
Ovo bi se smatralo oporezivom isporukom.
Darovanje poreznom obvezniku, porezno nepriznat trošak darovanja, a fizičkoj osobi drugi dohodak ili primitak - plaća u naravi ako se radi o zaposleniku.

Treba vidjeti jesu li zadovoljeni uvjeti možda za reprezentaciju (30% porezno priznat, 70% porezno nepriznat trošak).

Ako se nešto daje na revers, onda to nije niti poklon, niti prodaja.
st4r10rd Sudionik foruma Postova: 59

knjiženje poklonjenih proizvoda

Ukoliko poduzeće želi pokloniti proizvode (nisu vlastiti proizvodi) vjernim kupcima u vrijednosti 300,00 kn s PDV-om kako bi se to knjižilo i porezno promatralo? Ili je bolje dati te proizvode na revers?
Hvala!
Dax Registrirani član Postova: 180

Gratis proizvod

1. Vi ne, ali dobavljač DA.
2. Za Vas ništa, vidio sam već nešto pisano o PDV-u
https://misljenja.hr/forum/porezi-carine-i-fiskalizacija/drzavni-porezi/porez-na-dodanu-vrijednost/pdv-na-gratis-proizvode-akcija-11-gratis/
3. Imate ispravu dobavljača koju ste ovjerili (izdatnica), samim time taj gratis proizvod predstavlja Vašu kratkotrajnu imovinu koju treba evidentirati na zalihu robe koja se prodaje ili na zalihu uzoraka koji se dijele (s ispravom o razduženju) kupcima, mogućim kupcima i sl.
4. Da ako se ne radi o uzorku na kojem je navedeno da nije za prodaju.
5. Da, odgovor pod 4.
5.a. Prodaja je s PDV-om.
Snow007 Sudionik foruma Postova: 4

Gratis proizvod

Pozdrav svima!
Unaprijed se ispričavam ako je ova tema otvorena na krivom mjestu. Zanima me vaše mišljenje o slijedećoj problematici.
Radim u maloprodaji. Često se desi da prilikom narudžbe nekog artikla od dobavljača isti nam ponudi na akciji npr. 8+1 gratis. 8 komada uredno stigne na računu kojeg onda uvodimo u sustav. Ovaj 1 gratis dođe samo s dostavnicom/otpremnicom/izdatnicom na kojoj je napisano da se radi o gratis proizvodu. Na tom dokumentu nema navedene cijene (čak ne piše ni 0kn), kao ni PDV-a. Računa za 8 komada i izdatnica za 1 gratis ne mogu se međusobno dovesti u vezu (ne piše nikakva dodatna oznaka).
Zaprimanje samog gratisa nigdje ne evidentiramo (osim što žigom i potpisom dobavljaču potvrdimo primitak)
Na samom proizvodu najčešće bude naljepnica „Besplatni uzorak - Nije za prodaju“, iako se zna desiti da gratis stigne bez ikakve oznake.
Dobavljač svim svojim partnerima nudi proizvod pod istim uvjetima (nitko od nas nije privilegiran).
Pitanja:
1. Kršimo li koje pravilo primitkom takvog gratisa?
2. Što je s PDV-om?
3. Moramo li vršiti evidenciju primitka?
4. Može li se proizvod na osnovu takve dokumentacije legalno zaprimiti na stanje i staviti u prodaju?
5. Treba li razlikovati neoznačene od označenih gratisa?
Dax Registrirani član Postova: 180

poklanjanje robe sa lagera u svrhu promocije i promidžbe

Ako je zadovoljen uvjet propisan člankom 7. stavkom 4. Zakona o porezu na dobit te članak 11. stavci 2., 3. ili 4. Pravilnika o PDV-u davanje uzoraka i davanje poklona male vrijednosti (do 160,00 kn bez PDV-a) u okviru obavljanja gospodarske djelatnosti, uz uvjet da se daju povremeno i ne istim osobama (npr. kupcima ili potencijalnim kupcima) porezno je priznat trošak na koji se ne obračunava PDV.
Dakle, u tom slučaju lager se razdužuje potražno (konto trgovačke robe ili zalihe gotovih proizvoda) i istovremeno se terete troškovi uzoraka ili troškovi promidžbe dugovno.
tatjana Registrirani član Postova: 6

poklanjanje robe sa lagera u svrhu promocije i promidžbe

pozdrav,

da li mi možete reći na koji način se knjiži roba koja se poklanja sa lagera u svrhu promocije i bolje prodaje te testiranja tih istih proizvoda.

Da li se na te iznose obračunava pdv-e ili ne?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak