Mišljenja.hr

Forum

Paušalni obrt ili autorski honorar

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Paušalni obrt i prihodi od glazbe, koncerti i skladbe

sanja72, kako Vam je odgovoreno od strane HGU, Vaš je izbor da li ćete za navedeno izdavati račune putem obrta ili ćete ići na plaćanje preko autorskih ugovora. Previše je varijabli, a izmjena samo jedne varijable može imati značajan učinak pa je savjetovanje o postupanju vrlo nezgodno. Upravo zato tvrtku vodi i odluke donosi odgovorna osoba - direktor; a obrt obrtnik ili ovlaštena osoba u obrtu a ne knjigovodstveni servis.
Ono što mi možemo pomoći je uputa da prilikom odluke treba predvidjeti koliki bi se ostvario dodatni dohodak i ukupan godišnji dohodak. Potom možete napraviti kalkulaciju:
1. Ako se fakturira s obrta, treba procijeniti razred (ili moguću promjenu razreda te utjecaj toga) plaćanja poreza na dohodak i doprinosa. Ako se ostaje u istom razredu, porez i doprinosi su isti bez obzira na ostvaren dohodak. Vezano za obračun/plaćanje paušalnog poreza i doprinosa detaljnije se može vidjeti na poveznici: https://misljenja.hr/paualno-oporezivanje-obrta-i-djelatnosti-poljoprivrede-i-umarstva/c1103/
2. Ako se obračunava autorski honorar potrebno je izračunati ukupnu obvezu poreza na dohodak i doprinosa te dodatno podnošenje JOPPD obrasca za inozemni dohodak.
Vezano za obračun poreza i doprinosa na autorske honorare detaljnije se može vidjeti na poveznici: https://misljenja.hr/obracun-poreza-doprinosa-na-autorske-honorare/c1261/

U svakom slučaju treba obratiti pozornost na međunarodne ugovore te usporediti iznose poreza i doprinosa pod 1. i 2. te dodatno obratiti pozornost na ukupni godišnji primitak po osnovi te djelatnosti u poreznom razdoblju. Fizička osoba i obrtnik je jedna osoba, isti porezni obveznik, a svaka kalkulacija je na temelju plana i predviđanja.
sanja72 Registrirani član Postova: 15

Paušalni obrt i prihodi od glazbe, koncerti i skladbe

Poštovani, molim pomoć vezano uz klijenticu kojoj vodim poslovanje.

Klijentica ima paušalni obrt, otvorila je 01.01.2024., vrši usluge prevođenja, i taj dio sam postavila, izdajem račune, uglavnom su prema Italiji i SAD-u, predajem PDV, prijenos porezne obveze, i sve je uhodano.

No sada, osim toga, ona je i umjetnica, autorica glazbenih sadržaja, nota. Članica je u Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika, a sada je postala i članica Hrvatske glazbene unije. Preko njih kao fizička osoba ima olakšicu od 25%. Napominjem da nema status slobodnog umjetnika, jer za to mora u Hrvatskoj barem 5 godina za redom ostvarivati značajne dohotke od te umjetnosti, a i biti puno više poznat i priznat. Dakle, ona je njihov član kao fizička osoba i kao takva ima razne olakšice, uključujući i 25% na porez (ali kao fizička osoba, ne obrt).
E sad, njoj je jedna češka distributorska kuća (za filmsku glazbu) naručila 12 skladbi za koje će joj platiti i predujam, a kasnije zaradu od prava korištenja. Taj predujam bi joj trebali isplatiti već idući tjedan na osnovu ugovora koji bi trebali potpisati ovaj tjedan.
Uz to, u 7. mjesecu već ima dogovoren jedan koncert s honorarom.
Za obje te stvari može ići i kao fizička osoba članica HGU, ali može i kao obrt budući da ima te djelatnosti prijavljene.

Iskreno, ne znam što bih joj savjetovala te molim za pomoć, da li da to sve radi preko obrta (ali treba paziti da onda ne prijeđe onu godišnju granicu prihoda, prijavila je prvi razred), ili to može potpisivati (te ugovore) kao fizička osoba i tako onda i primati na drugi račun (Zaba, privatni račun, a ne poslovni RBA, račun obrta) honorar. Je li to uopće moguće? I treba li onda posebno prijavljivati te prihode kao fizička osoba ili to ide automatski?

Također, u HGU je pitala za savjet i odgovorili su joj slijedeće:

\'Poštovana,
vaš izbor je da li ćete za navedeno izdavati račune putem obrta ili ćete ići na plaćanje preko Autorskih ugovora.

Savjetujem vam da prije svega porazgovarate sa vašim knjigovodstvenim servisom pa vam možda oni predlože što bi vama bilo bolje.\'

Budući ste vi stručni po ovakvim pitanjima molim vas pomoć.

Hvala, Sanja




Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak