Mišljenja.hr

Forum

Izdavanje računa

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Izdavanje računa

Naravno da može, a možda i treba.
Vila Registrirani član Postova: 49

Izdavanje računa

Sezonski paušalni obrt -djelatnost skiper, da li može izdati direktno račun strancu -tj. fizičkoj osobi?
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Usluge portala

sanja72 račun se uvijek izdaje na ukupan fakturiran iznos koliko je bruto naplaćeno od kupca.
Provizija ili naknada je izdatak koji paušalisti ne evidentiraju.
sanja72 Registrirani član Postova: 15

Usluge portala

Poštovani,

imam klijenticu koja vrši usluge koje se obračunavaju na portal, a iznos se uplaćuje na pay pall. Različita su mišljenja kolega, pa Vas molim savjet.

Naime, nakon što se usluga obračuna na portalu, obračuni idu automatski, iznos se uplaćuje na pay pall. Sa pay pall-a se iznos prebacuje na žiro račun. Iznos koji stiže na žiro račun je manji od iznos na pay pallu za fee pay palla. Ja bih račun napravila na iznos obračuna na portalu, a Poreznoj upravi zbog razlike bih objasnila da se radi o trošku naknade pay palla.

Je li bi to bilo ispravno?

Hvala unaprijed, Sanja
Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Izdavanje račua

Treba imati na umu da Pravilnik o porezu na dohodak jasno određuje da se račun ispostavlja najmanje u dva primjerka – jedan se uručuje kupcu, a drugi služi izdavatelju kao isprava za knjiženje u poslovnim knjigama.​ Ovdje ne ulazim u to što je izvedivo, a što nije izvedivo i kakvi su propisi drugih država.
Da, vezano za PDV treba stajati napomena reverse charge, a u PDV obrascu se to evidentira pod I.5.
sanja72 Registrirani član Postova: 15

Izdavanje račua

Poštovani,

znam kako izgleda račun i da trebam izdati račun sukladno hrvatskim propisima.

Ono što je bilo moje pitanje, možda sam ga nespretno sročila ne znam, je da račun izdajem na TransperfectTranslation International, Inc., to je portal gdje se obračunava usluga prijevoda i po obavljenom poslu novac doznačuju na pay pall. Račun ne postoji već se na samom portalu vrši obračun.

Ja želim ispostaviti račun, naravno jer trebam, i potreban mi je za poslovne knjige (knjiga prometa). Paušalni obrt sam i nisam u sustavu PDV-a.

Prošli mjesec kada sam radila račun za Italiju navela sam klauzulu reverse charge na računu i zatražila broj PDV ID od talijana te ih i provjerila u vies sustavu, i sve je bilo u redu. Poslala sam i PDV.

Budući se ovdje radi o SAD-u, pretpostavljam da također navodim kluzulu reverse charge, tako sam našla u uputama na portalu, i račun ispostavljam u eurima (uplata na pay pall je u dolarima). Takav račun ostaje u poslovnim knjigama, njima ih ne šaljem. Također, pretpostavljam da moram napraviti i PDV obrazac, treće zemlje, oslobođeno PDV-a pod točkom I 5.
Potpisala sam Ugovor sa SAD-om gdje je navedeno da u svojoj zemji plaćam sve možebitne poreze.

Zanima me je li to u redu? Pretpostavljam da jest no htjela sam provjeriti sa vama.

Unaprijed hvala.

Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Račun za SAD, paušalni obrtnik, usluga prijevoda

Hrvatski ste porezni obveznik pa ste dužni izdavati račune po našim propisima. Pogledajte članak 48. stavak 5. Pravilnika o porezu na dohodak i članak 9. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom - tu je propisan sadržaj računa.
Ako ste u sustavu PDV-a ne možete biti paušalni obveznik poreza na dohodak. Za obveznike PDV-a dodatni elementi računa propisani su člankom 79. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
sanja72 Registrirani član Postova: 15

Račun za SAD, paušalni obrtnik, usluga prijevoda, obračun na

Poštovani, molim pomoć.

Vršim uslugu prijevoda, između ostalih zemalja i SAD-u. Obrtnik sam paušalist. Obračun usluge formira se na portalu, uplaćuje na pay pall i prebacujem na žiro račun obrta. SAD-u nisam dužna ispostavljati račun, budući oni sve obračunavaju na portalu, no moram napraviti račun za potrebe knjigovodstva, knjige prometa i PDV-a, ukoliko je potreban.

Molim Vas pomoć kako treba izgledati račun za potrebe knjigovodstva.

Unaprijed hvala.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak