Mišljenja.hr

Forum

Ispravak pretporeza

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_3 Administrator Postova: 330

Razdoblje korištenja

Tokii, propisano je da se u taj rok uključuje kalen­darska godina u kojoj je gospodarsko dobro nabavljeno ili proizvedeno. Dakle 4/5.
O tome pretplatnici mogu detaljnije vidjeti u članku baze znanja Porezni sustav - Porez na dodanu vrijednost s podnaslovom: Ispravak odbitka pretporeza kod gospodarskih dobara na poveznici https://misljenja.hr/ispravak-odbitka-pretporeza/c2999/
Primjere izračuna smo dali ovdje: https://misljenja.hr/primjer-ispravka-pretporeza/c3361/
Tokii Sudionik foruma Postova: 22

Razdoblje korištenja

Poštovani, članak 64 Zakona o PDV-u kaže da se ispravak pretporeza kod gospodarskih dobara radi u visini 1/5 godišnje. Ukoliko je nabava i prodaja DI koji je bio u uporabi i za koje je pri nabavi korišteno 50%pretporeza bila u istoj godini, da li se radi ispravak pretporeza radi u visini 5/5 odnosno, da li obveznik ima pravo na povrat cijelog iznosa pretporeza,obzirom da je pri prodaji zaračunao PDV ?
Zahvaljujem.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Kupnja DI od fizičke osobe i Obrazac PDV

Kod prodaje ili izuzimanja tog traktora će trebati obračunati PDV, ali ako se promijene mjerodavni uvjeti za priznavanje pretporeza - ne ispravlja se pretporez jer nije niti priznat kod nabave.
Stoga, taj se iznos nabave ne iskazuje na drugoj stranici obrasca PDV, kao ni na prvoj stranici, i ne iskazuje se u knjizi ulaznih računa.
Možda je bolje da taj traktor kupi nositelj OPG-a (privatno) od fizičke osobe (prodavatelja). Nakon toga ga zapisnikom unosi u djelatnost. U tom slučaju nema obračuna PDV-a kod izuzimanja https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/likvidacija-obrta-odnosno-trgovackog-drustva/4466/ Dakle, nema obveze za PDV niti kada ta fizička osoba, nositelj OPG-a prodaje taj traktor nakon izuzimanja.
oto Registrirani član Postova: 8

ispravak pretporeza kod nabave dugotrajne imovine

Molio bih za pomoć oko evidentiranja nabave dugotrajne imovine od fizičkih osoba koje nisu porezni obveznici. Da li se na obrascu PDV-a iznos nabave dugotrajne imovine koja ne sadrži PDV unosi u obrazac. Radi se o OPG-u koji je nabaio polovni traktor od fizičke osobe. Da li se iznos nabave unosi na stranicu 2 (ostali podaci) obrasca PDV-a.
Unaprijed se zahvaljujem.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak