Mišljenja.hr

Forum

Donacija i darovanje

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_1 Administrator Postova: 667

Darovanja za zdravstvene potrebe

Financije 123, može za za zdravstvene potrebe (operativni zahvati, liječenje). To se s poreznog motrišta za firmu smatra darovanjem ili donacijom.
Molim vidjeti i zadnji odlomak u odgovoru od Admin_2 niže Uto, 18.07.2017 u 19:00h.
Financije123 Sudionik foruma Postova: 8

Darovanja za zdravstvene potrebe

Djelatnica koristi u firmi A roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena, a u firmi B radi 4 sata dnevno. Budući da treba ići na operativni zahvat, da li firma A može uplatiti zdravstvenoj ustanovi novčana sredstva (darovanja) za te svrhe?
Kikica2 Registrirani član Postova: 33

Darovanje iznad 2% prihoda

Porezna osnovica se ne uvećava u RDG-u. Porezna osnovica se uvećava u prijavi poreza na dobit.
HRC Sudionik foruma Postova: 1

Darovanje iznad 2% prihoda

Pozdrav,

koliko znam, tvrtka smije darovati/donirati do 2% iznosa prihoda iz prethodne godine, a da se darovanje smatra porezno priznatim.
Moje pitanje je za vezano za darovanja iznad 2% prihoda.
Osim što se taj iznos iznad 2% smatra nepriznatim rashodom i potrebno je uvećati poreznu osnovicu u RDG-u, treba li se još obračunati porez na dobit ili neki drugi porez nakon same isplate donacije?

Hvala
Admin_3 Administrator Postova: 330

Donacija kao porezno priznati trošak

Primici po osnovi potpora zbog uništenja i oštećenja imovine koje poslodavac i isplatitelj primitaka od nesamostalnog rada isplaćuje radniku i osobi koja kod njega ostvaruje primitke od nesamostalnog rada smatraju se primicima od kojih se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada (plaćom).
Detaljnije u "Porezni sustav" - "Porez na dohodak": https://misljenja.hr/porezi/primici-koji-se-ne-smatraju-dohotkom/2955/
nina Registrirani član Postova: 94

Donacija kao porezno priznati trošak

Poduzeće ima zaposlenika kojem se dogodio požar u stambenoj kući gdje je nastala velika šteta.
Našla sam brojna mišljenja o donaciji radnika za zdravstvene svrhe ali za ovakav slučaj nisam ništa našla. Radnik ima zapisnik o nesreći od vatrogasaca, policije - ima dokumentaciju o tom događaju.
Da li bi za poslodavca, na ovaj način bio porezno priznat trošak bez odbitka PDV-a i bez obračuna plaće u naravi:

- poslodavac direktno od dobavljača kupi i plati račun za materijal za popravak kuće i knjižim na trošak donacija do 2% ( iznos računa s PDV-om) jer je iznos računa manji od 2% od ukupnog prihoda u protekloj godini.

Admin_2 Administrator Postova: 338

Donacija kao porezno priznati trošak

O donaciji i primjere knjiženja donacije može se vidjeti u našoj bazi znanja "Poduzetničko računovodstvo" https://misljenja.hr/poduzetnicko-racunovodstvo/darovanja/1215/
O porezno priznatim troškovima i PDV-u kod donacija može se vidjeti u bazi znanja "Porezni sustav":
- https://misljenja.hr/porezi/donacija-ili-darovanje-i-sponzorstvo/1665/
- https://misljenja.hr/porezi/isporuka-dobara-ili-pruzanje-usluga-bez-naknade-darivanje-ili-donacija-te-promid/1670/
O donaciji su dana i brojna mišljenja MF, u naprednoj pretrazi treba upisati riječ donacija, a u području pretrage odabrati "Mišljenja porezne uprave"

Donosi se odluka o tome i temeljem isprava knjiži trošak donacije. PDV također predstavlja trošak donacije, ako je ranije priznat, s protustavkom obveze za PDV.
Ili se račun dobavljača za donirano može proknjižiti tako da ukupan iznos računa (s PDV-om) tereti trošak donacije (dugovno) s protustavkom obveze prema dobavljaču (potražno).

Jedino za darovanja fizičkim osobama za zdravstvene potrebe (operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala) davatelj darovanja je obvezan voditi evidenciju o danim darovanjima, neovisno u kojem obliku, koja osobito sadrži sljedeće podatke: nadnevak isplate odnosno davanja, ime i prezime primatelja darovanja te njegov OIB, način isplate (na žiroračun primatelja dara ili zdravstvene ustanove ili u dobrima) i iznos koji se daruje. O tome više također u bazi znanja "Porezni sustav": https://misljenja.hr/porezi/primici-koji-se-ne-smatraju-dohotkom/2955/
sanjam Registrirani član Postova: 5

Donacija kao porezno priznati trošak

Molim pomoč. Nikad se nisam susretala sa knjizenjem donacije.
Donirali smo vrticu umjetnu travu . Vrijednost je manja nego 2% proslogod. prihoda. Knjizim samo na donacije? Sto je s pdv-om?
Treba li ikakvu dokumentaciju priloziti poreznoj upravi ili ispuniti?
Hvala
Dax Registrirani član Postova: 180

Donacija kao porezno priznati trošak

Porezno priznati su troškovi donacije za kulturne, znanstvene, obrazovne i dr. opće korisne svrhe do 2% ukupnih prihoda prethodne godine ako se obave osobi koja nije obveznik poreza na dobit ili dohodak (neprofitnim organizacijama).
Bolnica je vjerojatno proračunski korisnik, smatram da je takva donacija za opće korisne svrhe ako se ne očekuje protučinidba jer se ipak radi o Vašem kupcu. To bi na neki način trebalo biti dokazivo u mogućem nadzoru.
DIONA Registrirani član Postova: 3

Donacija kao porezno priznati trošak

Naše poduzeće bavi se prodajom medicinskih proizvoda. Donirali smo jedan aparat u vrijednosti 20.000,00 kn bolnici odnosno našem kupcu. Dali je takva donacija porezno priznata?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak