Mišljenja.hr

Forum

Porodiljni, rodiljni, roditeljski dopust

Kreiraj odgovor
  • Sortirano je uzlazno
  • Sortiraj silazno
Dalela Registrirani član Postova: 154

Bolovanje - porodiljni dopust

Lijep pozdrav svima, molila bih pomoć i mišljenje obzirom da se ovim slučajem prvi puta susrećem.
Osoba je nezaposlena i prije mjesec dana je otišla na porodiljni, te od HZZ dobiva kao nezaposlena osoba naknadu za porodiljni dopust.
Ista osoba je sada otvorila firmu u kojoj je i osnivač i direktor.
Kao direktor bi trebala plaćati doprinose, pretpostavljam da PU automatizmom zadužuje doprinose.
Da li bi osobu trebali prijaviti na HZMO i HZZ kao zaposlenu osobu, tada bi vjerovatno gubila pravo na porodiljni dopust ili je dovoljno PU poslati potvrdu od HZZ da je na porodiljnom i da joj se isplaćuje naknada za porodiljni (Rješenje od HZZ za porodiljni).
Savjetnik u HZZ je savjetovao da je bolje ne dirati dok ne istekne taj porodiljni dopust, jer se osoba vodi kao nezaposlena osoba, te savjeruju da se na trgovačkom sudu promijeni direktor dok ne prođe porodiljni - ni oni do sada nisu imali takav slučaj da bi me mogla bolje savjetovati.
Molim pomoć, jer stvarno ne znam što sve za sobom povlači ako radim prijavu kao zaposlenu osobu i porodiljne naknade (šteta bi bilo da se prekine porodiljni jer je osoba mlađa od 30 i prvo dijete).
Kako riješiti direktorsku plaću na takav slučaj??
Hvala unaprijed svima na savjetima.LP
Admin_3 Administrator Postova: 331

Bolovanje - porodiljni dopust

Dobili ste odgovor savjetnika HZZO-a.
Ono što mi možemo odgovoriti jer nismo toliko u problematici vezano za socijalna prava kao savjetnici u HZZO-o jest:
- Ako nezaposlena osoba postane član uprave trgovačkog društva i dalje je nezaposlena osoba dok ne sklopi ugovor o radu.
- Član uprave koji nije obvezno osiguran po niti jednoj osnovi, samostalni je osiguranik i u obvezi je podmirivati doprinose za obvezna osiguranja na propisanu osnovicu.
- Ovdje nije riječ o privremenoj nesposobnosti za rad jer osoba ne radi.
- Pravo roditelja na potporu uređuje Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, a ostvaruje se preko HZZO-a.
Plitvice Registrirani član Postova: 195

Plaća direktora koji koristi roditelji dopust

Direktor koristi roditeljski dopust,a pitanje je mora li tata plaćati doprinose .i isplatiti neto plaću? I ako ne plati doprinose jel onda.od porezne dobiva rješenje za placanje poreza od PU?mislim?iduće godine za ovu 2024
Koje su šifre joppda stjecatelj i oznaky primitka-za taj rodiljni u ovom slucaju
Admin_3 Administrator Postova: 331

Plaća direktora koji koristi roditelji dopust

Za člana uprave koji je osiguran po toj osnovi, za vrijeme korištenja prava na očinski dopust naknada plaće iznosi 100% (bez limita) i isplaćuje se na teret sredstava državnog proračuna. Dakle, on je i dalje osiguran po toj osnovi i nema razlike doprinosa.

Naknada plaće se tijekom roditeljskog dopusta prvih 6/8 mjeseci isplaćuje u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, ali ne više od 995,44 eura mjesečno.

Pri iskazivanju razdoblja korištenja očinskog dopusta za zaposlene i za samozaposlene korisnike prava, u obrascu JOPPD, na stranici B, pod 6.1. je šifra 5204.
Iz priloga 2: 5204 - Osiguranik koji naknadu plaće ostvaruje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, posvojiteljskog dopusta, očinskog dopusta, skraćenog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, stanke za dojenje, a kojemu se naknada isplaćuje na teret državnog proračuna https://misljenja.hr/prilog-2-obrasca-joppd-stjecatelj-primitkaosiguranik/c3010/
Kreiraj odgovor
  • Sortirano je uzlazno
  • Sortiraj silazno
 Povratak