Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zakon o minimalnoj plaći, tumačenje

Datum objave: 26.02.2018, misljenja.hr
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava izdalo je mišljenje „Zakon o minimalnoj plaći“ Kl.: 110-01118-01/18 od 14. veljače 2018. godine, tekst prenosimo u nastavku. Povodom Vašega upita od 29. siječnja 2018. godine, o primjeni Zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći (Narodne novine br. 130/17.), upućujemo Vam slijedeći odgovor.
Ovim zakonom taksativno je nabrojano koja povećanja plaće ne ulaze u iznos minimalne plaće.To su povećanja za prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom, rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.
Budući da je institut minimalne plaće socijalno zaštitni instrument, na ovako regulirani način se dopunom zakonske odredbe kojom se definira minimalna plaća nastojalo zaštititi radnike koji ostvaruju plaću, koja je kao takva ugovorena niže od zakonskog minimuma, od rizika da zaista i ostvare pravo na povećanja koja im se jamče za prekovremeni rad, noćni rad i rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.
Također, skrećemo pažnju na odredbu Zakona o radu (Narodne novine br. 93/14. i 127/17.) koji, kao opći propis kojim se u Republici Hrvatskoj uređuju radni odnosi, odredbom ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice