Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uskoro novi Zakon o minimalnoj plaći

Datum objave: 26.11.2018, misljenja.hr
Još uvijek nemate pretplatu na MIŠLJENJA.hr? Pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 33,33 kn mjesečno, a više o našim pretplatama pogledajte klikom miša ovdje! Ukida se umanjenje osnovice za obračun doprinosa na osnovicu za 50% prema plaćama radnika koje su prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu ugovorene u visini iznosa minimalne plaće.
Omogućuje se onim poslodavcima koji su tijekom 2018. godine koristili tzv. „olakšice“ vezane uz obveze iz područja obračuna minimalne plaće postupan prijelaz, odnosno nastavak korištenja olakšice tijekom 2019. godine te umanjenje u drugoj godini primjene Zakona i to za razdoblje od 01. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine 50%, te za razdoblje od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine 25%. Rasterećuje se dio mikro poslodavaca, ponajviše poslodavaca početnika u svojoj poduzetničkoj djelatnosti i to na način da ukoliko nemaju drugih zaposlenih, nisu u obvezi sami sebi isplaćivati zakonski utvrđen iznos minimalne plaće. Precizira se krajnji rok do kojega je Vlada Republike Hrvatske dužna utvrditi iznos minimalne plaće za slijedeću kalendarsku godinu, najkasnije do 31. listopada tekuće godine za ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice