Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

Datum objave: 02.11.2018, misljenja.hr
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima objavljen je u Narodnim novinama br. 96/18., stupa na snagu 8. studenog 2018. godine. Zakon, sukladno odredbama Direktive 2017/1564, propisuje posebnu obveznu iznimku u području autorskog i srodnih prava u korist slijepih osoba, osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom te uređuje odgovarajuće uvjete i pravila za korištenje te iznimke. Uređuju se definicije osnovnih pojmova vezanih uz korištenje predmeta zaštite u okviru ove iznimke; izrada, pribavljanje i korištenje djela na unutrašnjem tržištu Europske unije prema pravilima iznimke; obveze ovlaštenih subjekata vezanih uz korištenje ove iznimke; obveza poštivanja propisa o zaštiti osobnih podataka te transparentnost i razmjena informacija između ovlaštenih subjekata i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo kao nadležnog nacionalnog tijela, te između Zavoda i Europske komisije, kako bi se omogućilo ostvarivanje kontakata između ovlaštenih subjekata i ovlaštenih korisnika iznimke te prekogranična razmjena pristupačnih formata za potrebe korisnika.
Olakšava se prilagodba tiskanih djela i drugih sadržaja zaštićenih autorskim pravom i srodnim pravima u formate prilagođene potrebama ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice