Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

Datum objave: 03.07.2017, misljenja.hr
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima objavljen je u Narodnim novinama br. 62/17., stupa na snagu 8. srpnja 2017. godine. Odredbe o ostvarivanju autorskog i srodnih prava prema ranijem zakonodavnom okviru propisane u Glavi IV. člancima 154. do 171. ZAPSP-a, ovim se izmjenama i dopunama usklađuju s odredbama Direktive 2014/26/EU.
Direktiva 2014/26/EU propisuje definicije vezane uz organizacije za kolektivno ostvarivanje prava te druge pojmove bitne za djelatnost kolektivnog ostvarivanja prava. U skladu s odredbama Direktive 2014/26/EU detaljno se uređuje odnos zastupanja između organizacije za kolektivno ostvarivanje prava i njezinih članova, prava članova u pogledu stjecanja i gubitka članstva, opsega zastupanja te upravljanja prihodom od prava i nadzora nad radom organizacije.
Nadalje, detaljno se uređuje odnos hrvatskih organizacija za kolektivno ostvarivanje s drugim takvim organizacijama na unutarnjem tržištu Europske unije te odnosi organizacija s korisnicima. Također, u skladu s odredbama Direktive 2014/26/EU detaljno se propisuju obveze u pogledu transparentnosti rada organizacija za kolektivno ostvarivanje i obveza njihova izvješćivanja o svom radu, posebno o prikupljanju i raspodjeli autorskih naknada i naknada nositeljima srodnih prava. Sukladno Direktivi propisuju se podatci koje je organizacija za kolektivno ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice