Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Volonterska naknada i novčana nagrada za natjecanje

Datum objave: 18.04.2017, Klasa: 410-01/17-01/124, Porezna uprava

Vezano za pitanje o poreznom tretmanu naknade volonteru koju isplaćuje neprofitna organizacija te vezano za pitanje o poreznom tretmanu novčane nagrade koja se isplaćuje za najbolji članak na određenom internetskom portalu kojemu mogu pristupiti svi čitatelji koji čitaju taj portal, odgovaramo u nastavku.

1. Volonterska naknada Zakonom o volonterstvu (Narodne novine br. 58/07. i 22/13.) uređeni su između ostaloga osnovni pojmovi vezani za volontiranje. Člankom 3. toga Zakona, propisano je da se volontiranjem smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen tim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako tim Zakonom nije drukčije određeno. Jedno od načela toga Zakona je načelo besplatnosti volontiranja sukladno članku 15. stavku 1. toga Zakona. Navedenim člankom  propisano je da volonterka ili volonter ne može volontiranje uvjetovati ispunjenjem neke činidbe (davanja, činjenja, propuštanja ili trpljenja) ili stjecanjem imovine, novčane nagrade ili koristi. Istim člankom stavkom 2. Zakona o volonterstvu propisane su slijedeće novčane naknade ili imovinske koristi za volontere koje se ne smatraju ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice