Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Uputa br. 6/15 Uputa o povratu i otpustu carinskog duga i primjeni čl. 220. st. 2 t. b) carinskog zakonika zajednice (pogreška carinskih tijela)

Datum objave: 02.04.2015, Klasa: 011-02/15-03/6, Carinska uprava

1. OPĆE ODREDBE

Ovom Uputom propisuje se način postupanja prilikom povrata ili otpusta carinskog duga, uključujući cjelokupni postupak od podnošenja zahtjeva odnosno pokretanja postupka po službenoj dužnosti, donošenja odluke, te provedbu donesene odluke. Posebno se skreće pozornost da je institut povrata i otpusta carinskog duga pod posebnim nadzorom i kontrolom od strane Europske komisije (u daljnjem tekstu: EK), s obzirom da se time odobrava vraćanje ili otpuštanje i financijskih sredstava EU. Pri tome, u slučaju donošenja pogrešne ili nedovoljno dokumentirane odluke carinskog tijela u RH postoji mogućnost da se odobreni i izvršeni povrat ili otpust "ne prizna" od strane EK, te da je RH dužna vraćeni ili otpušteni iznos sama snositi. Zbog toga, svi koji sudjeluju u donošenju odluke o povratu i otpustu duga, od carinskoj službenika koji vodi postupak do osobe koja potpisuje odluku, dužni su provjeriti sve okolnosti konkretnog slučaja za koji se zahtijeva donošenje odluke te istu sukladno EU propisima i donijeti. Propisi kojima se regulira povrat ili otpust carinskog duga su: - Uredbe Vijeća EEZ-a br. 2913/92, kojom se donosi Carinski zakonik Zajednice (Sl list 302, 19.10.1992. - ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice