Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Umanjenje iznosa posebnog poreza na bezalkoholna pića utvrđenog na temelju sadržaja šećera za voćne nektare i pića iz tarifne oznake KN 2009

Datum objave: 02.04.2020, Klasa: 410-19/20-12/24, Carinska uprava

Vezano na čl. 7. st. 3. Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića (Narodne novine br. 72/13., 121/19. i 22/20.) dajemo pojašnjenje u nastavku. U odnosu na umanjenje iznosa posebnog poreza na temelju sadržaja šećera za voćne nektare i pića iz tarifne oznake KN 2009 za postotni iznos udjela voća koji je sadržan u voćnom nektaru ili piću iz tarifne oznake KN 2009 pod pojmom dodanog šećera treba smatrati ukupni šećer koji je prisutan u piću. Kako je smisao odredbe o umanjenju uzimanje u obzir voćnog sadržaja pića i s time u vezi šećera koji potječe iz toga sadržaja, ne bi bilo u skladu sa svrhom propisa doseg ove odredbe ograničiti samo na pića (nektare i pića iz tarifne oznake KN 2009) kojima šećer u sadržaju pića djelomično potječe iz procesa njegovog umješavanja te isključiti one koji šećer crpe isključivo iz svoga voćnog sadržaja, pa u tom smislu ovo umanjenje treba primijeniti na sve voćne nektare i pića iz tarifne oznake KN 2009 koji sadrže šećere neovisno o njihovom porijeklu.

...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice