Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Transakcije koje u RH planira nizozemski porezni obveznik koji ima dodijeljen hrvatski PDV ID broj

Datum objave: 09.05.2017, Klasa: 910-01/17-01/112, Porezna uprava

Obratili ste se upitom u kojem se navodi da nizozemski porezni obveznik namjerava u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: Hrvatska) kupovati dobra (EXW/FCA Kutina) koja će prodavati kupcima u Hrvatskoj, ali i kupcima izvan Hrvatske (u Europskoj uniji i izvan Europske unije). U upitu se navodi da nizozemski porezni obveznik ima dodijeljen hrvatski PDV identifikacijski broj te se postavlja pitanje u vezi poreznog tretmana i izdavanja računa kupcima za koje pretpostavljamo da su porezni obveznici u svojim državama. U nastavku navodimo situacije za koje je zatraženo tumačenje te odgovore u vezi istih.

1. Nizozemski porezni obveznik koji ima dodijeljen hrvatski PDV identifikacijski broj prodaje dobra kupcu u Hrvatskoj Odredbama članka 4. stavka 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. od 73/13. do 115/16., u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) propisano je da je predmet oporezivanja PDV-om isporuka dobara i obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu koju obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav, stjecanje dobara unutar Europske unije te uvoz dobara. Mjestom isporuke dobara koja se ne otpremaju niti prevoze smatra se mjesto gdje se dobra nalaze u trenutku isporuke, što je propisano člankom 12. Zakona o PDV-u ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice