Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Tehnološki manjak/gubitak u proizvodnji kave

Datum objave: 16.04.2019, Klasa: 410-19/19-12/16, Carinska uprava

Upit u vezi utvrđivanja porezno priznatog  gubitka,  a koje nastaje u procesu proizvodnje odnosno prženja sirove kave u ugostiteljskom objektu, propisanim zakonom i pravilnikom koji više nisu na snazi. Stupanjem na snagu Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića (Narodne novine br. 72/13.) prestali su važiti Zakon o posebnom porezu na kavu (Narodne novine br. 31/11.) i Pravilnik o posebnom porezu na kavu i rukovanju markicama za označavanje kave (Narodne novine br. 36/11. i 73/11.) na koji se pozivate, kojima je bilo uređeno pitanje tehnološkog manjka u procesu proizvodnje kave i propisano da najmanja količina proizvedene pržene kave od 100 kg nepržene kave iznosi 83,33 kg. Budući da se u konkretnom slučaju radi o proizvođaču izvan sustava odgode, a odredbe o utvrđivanju gubitaka ili manjkova se odnose na ovlaštenog držatelja poreznog skladišta, a pored toga sirova kava nije predmet oporezivanja prema važećem Zakonu o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića te ne podliježe obračunu i naplati posebnog poreza na kavu, mišljenja smo da isti nije u obvezi iskazivanja nabavljenih, unesenih, isporučenih i prodanih količina sirove kave, gubitaka ili manjkova u mjesečnom izvješću ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.



×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice