Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Što novo donosi Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima

Datum objave: 09.09.2015, misljenja.hr
Sukladno Uredbi o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koja je objavljena u Narodnim novinama br. 93/15. 1. rujna 2015. godine određenim članovima mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje zatvaraju se osobni računi. To su (temeljem članka 6. navedene Uredbe):
1. Članovi mirovinskog fonda korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, kojima su prava iz mirovinskog osiguranja uređena posebnim propisom koji uređuje prava iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, ili kojima se mirovina određuje prema tom propisu, a koji su to pravo ostvarili do dana stupanja na snagu ove Uredbe,
2. Članovi mirovinskog fonda korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koji je bio na snazi do 31. prosinca 2013., odnosno invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, koji su to pravo ostvarili do dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Članstvo u mirovinskom fondu prestaje danom zatvaranja osobnog računa te se kod obračuna plaća obračunava obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti od 20%, a ne više 15% za I. stup i 5% za II. stup.     izvor: ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice