Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

REX sustav u primjeni od 1. siječnja 2020.

Datum objave: 04.02.2020, misljenja.hr
Sukladno Odluci Vijeća (EU) 2019/2196 od 19. prosinca 2019. o izmjeni Odluke Vijeća 2013/755/EU o pridruživanju prekomorskih zemalja i područja Europskoj uniji (Overseas Associatio Decision) predviđena je primjena sustava registriranih izvoznika (REX) za izdavanje tvrdnji o podrijetlu za robu s podrijetlom iz prekomorskih zemalja (OCT). Isto je predviđeno i za robu podrijetlom iz Europske unije.
Shodno navedenom, od 1. siječnja 2020. godine, OCT je počeo primjenjivati isključivo REX sustav, zamijenivši postojeće EUR.1 potvrde o prometu robe koju izdaju nadležna tijela, s tvrdnjama o podrijetlu izdanim od strane registriranih izvoznika.
Carinska uprava napominje, da za pošiljke do 10.000 eura izvoznik ne mora biti registriran u REX sustav.
Odluka ne predviđa prijelazno razdoblje, što znači da se od navedenog datuma primjenjuje isključivo tvrdnja o podrijetlu registriranog izvoznika, odnosno nakon 1.1.2020. nije moguće prihvatiti EUR.1 potvrde o prometu robe izdane nakon navedenog datuma.
Carinska uprava također posebno naglašava, kako tekst tvrdnje o podrijetlu mora biti sastavljen sukladno Dodatku IV. Priloga VI. i to isključivo na engleskom ili francuskom jeziku.
Dalje, od 01. siječnja 2020. prilikom deklariranja primjene preferencijala za robu podrijetlom iz OCT zemalja ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice