Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Priznavanje rashoda i poreza na dodanu vrijednost u graditeljskoj djelatnosti

Datum objave: 09.12.2016, Klasa: 410-01/16-01/1543, Porezna uprava

Podnositelj upita obratio nam se s pitanjem u vezi priznavanja rashoda i poreza na dodanu vrijednost (dalje u tekstu: PDV). Naime, podnositelj upita navodi da se pitanje odnosi na knjigovodstvo poduzetnika koji obavljaju graditeljsku djelatnost odnosno na zakonski temelj priznavanja rashoda, PDV-a i poreza na dobit, uključujući i postupanje u knjiženjima, osobito kod poduzetnika koji grade nekretnine za prodaju na tržištu. Obzirom na navedeno, podnositelj upita postavlja pitanje što je sve potrebno priložiti uz ulazni račun poduzetnika kako bi se mogao priznati pretporez te samim time i izdatak po ulaznom računu odnosno je li nužno priložiti računu kupoprodajni ugovor, geodetski elaborat, izvedbeni projekt, uporabne dozvole, postupak knjiženja i drugu sličnu dokumentaciju.

U vezi navedenog odgovaramo u nastavku.

Sukladno odredbama članka 58. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13., 99/13., 148/13., 153/13. i 143/14., u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) porezni obveznik ima pravo od PDV-a, koji je obvezan platiti, odbiti iznos PDV-a (pretporez) koji je obvezan platiti ili ga je platio u tuzemstvu za isporuke dobara ili usluge koje su mu drugi porezni obveznici obavili za potrebe njegovih oporezivih transakcija. Prema odredbama članka 75 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice