Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Prijenos poreznog gubitka

Datum objave: 07.11.2011, Klasa: 423-01/11-01/413, Porezna uprava

Naprijed navedenim dopisom zatražili ste mišljenje u svezi priznavanja prenesenog poreznog gubitka iskazanog u prijavi poreza na dobit za 2009. godinu, kod poreznog obveznika „A“ promet d.d. u stečaju. Naime, u dopisu je navedeno da je porezni obveznik u prijavi poreza na dobit za razdoblje od 1. siječnja 2009. godine do otvaranja stečajnog postupka 9. veljače 2009. godine iskazao porezni gubitak za prijenos u iznosu od 41.244.849,39 kuna, stoga se u upitu postavlja pitanje, da li se preneseni porezni gubitak može iskazati u prijavi poreza na dobit društva u stečaju za razdoblje od otvaranja stečajnog postupka do kraja poreznog razdoblja. Temeljem navedenoga u nastavku dostavljamo odgovor.

Sukladno članku 5. stavku 1. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 90/05., 57/06., 146/08. i 80/10., dalje u tekstu: Zakon) porezna osnovica je dobit koja se utvrđuje prema računovodstvenim propisima kao razlika prihoda i rashoda prije obračuna poreza na dobit, uvećana i umanjena prema odredbama toga Zakona.

Prema članku 17. stavcima 1. i 2. Zakona ako se u postupku utvrđivanja porezne osnovice utvrdi negativna osnovica, porezni obveznik ima porezni gubitak. Porezni gubitak prenosi se i nadoknađuje umanjivanjem porezne osnovice u sljedećih pet godina, ako ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice