Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Izračun poreznog gubitka za prijenos prema Uputi MF

Datum objave: 24.04.2018, misljenja.hr
Danas 26. travnja je objavljena Uputa za sastavljanje prijave poreza na dobit za 2017. godinu (link) pa dopunjujemo ovu novost: Redni broj 37 (PD) ili redni broj 54 (PD-NN): Preneseni gubitak Na ovom rednom broju iskazuje se iznos poreznog gubitka utvrđenog u skladu s odredbama članka 17. Zakona i članka 38. Pravilnika.
Ako se u postupku utvrđivanja porezne osnovice utvrdi negativna osnovica, porezni obveznik ima porezni gubitak koji se prenosi i nadoknađuje umanjivanjem porezne osnovice u sljedećih pet godina, ako Zakon ne određuje drugačije.
Pravo na smanjenje porezne osnovice prema članku 17. stavku 2. Zakona može se prenositi i nadoknaditi tijekom pet godina nakon godine u kojoj je gubitak utvrđen.
Dobit ostvarena u poreznom razdoblju, prvenstveno se koristi za pokriće prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja i to tako da se pokrivaju gubici onim redoslijedom kojim su ostvareni odnosno porezna osnovica se smanjuje najprije za gubitke starijega datuma.
U prijavi poreza na dobit za npr. 2017. godinu najstariji gubitak koji je moguće prenijeti je porezni gubitak za 2012. godinu.
U slučaju statusnih promjena, neiskorišteno pravo do pet godina prenosi se na pravnog slijednika.
Ako se ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice