Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pravo građenja

Datum objave: 12.04.2018, Klasa: 410-01/18-01/134, Porezna uprava

Zaprimili smo upit u kojem navodite da porezni obveznici sve češće zaključuju ugovore koji imaju cilj upis prava građenja u zemljišnim knjigama. S obzirom na navedeno susrećete se sa situacijama građenja na tuđem zemljištu na temelju raznih ugovora kojima je uspostavljeno pravo građenja te postavljate upit kako pravilno primijeniti propise vezane za porez na dohodak od imovine i imovinskih prava, porez na dodanu vrijednost te porez na promet nekretnina. Na postavljeni upit odgovaramo u nastavku.

Članak 280. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine br. 81/15. - pročišćeni tekst; u daljnjem tekstu: Zakon) propisuje da je pravo građenja ograničeno stvarno pravo na nečijem zemljištu koje ovlašćuje svoga nositelja da na površini toga zemljišta ili ispod nje ima vlastitu zgradu, a svagdašnji vlasnik tog zemljišta dužan je to trpjeti. Nadalje, pravo građenja je u pravnom pogledu izjednačeno s nekretninom. Zgrada koja je izgrađena, ili koja bude izgrađena, na zemljištu koje je opterećeno pravom građenja pripadnost je toga prava, kao da je ono zemljište. U članku 281. stavku 1. Zakona propisano je da nositelj prava građenja i vlasnik zgrade koja ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice