Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni tretman primitaka (nagrada i/ili premija) u sustavu natjecanja

Datum objave: 17.07.2017, Klasa: 410-01/17-01/1508, Porezna uprava

Primili smo vaš upit kojim tražite upućivanje u zakonske obveze odnosno propise u svezi „načina obračuna i isplate nagrada i premija“ u sustavu natjecanja i to: - nagrada fizičkima osobama - vlasnicima životinja odnosno konja (registriranih kopitara) s područja Republike Hrvatske - nagrada fizičkim osobama (strancima) s područja EU i trećih zemalja - nagrada pravnim osobama s područja Republike Hrvatske - nagrada pravnim osobama (strancima) s područja EU i trećih zemalja te - premija (uzgajivačima, vlasnicima) fizičkim i pravnim osobama s područja Republike Hrvatske. Slijedom navedenog, odgovaramo u nastavku: Prije svega napominjemo kako porezni tretman isplata primitaka (nagrada i/ili premija) ovisi o činjenici isplaćuju li se iste rezidentima Republike Hrvatske ili nerezidetima Republike Hrvatske te isplaćuju li se fizičkim ili pravnim osobama. Stoga se u nastavku navode najvažnije odredbe tuzemnih poreznih propisa i međunarodnih ugovora koje je isplatitelj - hrvatski rezident obvezan primjenjivati prilikom isplate primitaka.

I. Isplata primitaka hrvatskim rezidentima

1)  Porezni tretman primitaka koji se isplaćuju fizičkim osobama Zakonom o porezu na dohodak (Narodne novine br. 115/16.; dalje u tekstu: Zakon) i Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine br. 10/17.; dalje u tekstu: Pravilnik) uređen ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice