Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni tretman kamata između povezanih osoba – kredit za kojeg jamči član društva

Datum objave: 12.01.2010, Klasa: 410-01/09-01/910, Porezna uprava

Porezni obveznik Leasing Hrvatska d.o.o. postavio je upit u svezi poreznog tretmana kamata po kreditu primljenom od financijske institucije za koju jamči član društva. Prema navodima iz upita porezni obveznik zbog potrebe financiranja tekućeg poslovanja planira kreditno zaduživanje kod poslovne banke, dok bi za odobrena sredstva jamčio član društva (jedini osnivač Daimler AG), odnosno povezana osoba. Stoga je porezni obveznik postavio pitanje, da li su kamate za tako odobreni kredit porezno priznati rashod. U nastavku dostavljamo odgovor. Sukladno članku 5. stavku 1. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 90/05. i 57/06., dalje: Zakon) porezna osnovica je dobit koja se utvrđuje prema računovodstvenim propisima kao razlika prihoda i rashoda prije obračuna poreza na dobit, uvećana i umanjena prema odredbama navedenog Zakona.

Prema članku 7. stavku 1. točki 12. Zakona osnovica poreza na dobit povećava se za kamate koje nisu porezno priznati rashod prema odredbama Zakona.

Sukladno članku 8. stavku 1. Zakona u kamate iz članka 7. stavka 1. točke 12. toga Zakona spadaju i kamate na zajmove koji su primljeni od dioničara odnosno člana društva koji drži najmanje 25% dionica ili udjela u kapitalu ili glasačkih prava u poreznom obvezniku, ako bilo kada ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice