Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porez na dohodak i PDV pri unosu imovine, iskazivanju izdataka amortizacije i drugih izdataka u OPG-u

Datum objave: 28.01.2008, Klasa: 410-01/07-01/1684, Porezna uprava

Poduzeće C-I. 95 d.o.o., u svom dopisu navodi da je porezna obveznica nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (u daljnjem tekstu: OPG), te je obveznik poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost. Obzirom da je nositelj OPG-a u radnom odnosu, poljoprivrednu djelatnost obavlja suprug koji je umirovljenik. Tijekom rujna 2007. godine kupljen je automobil (kombinirano vozilo), te je ostvareno pravo na odbitak pretporeza, a automobil je upisan u popis dugotrajne imovine. Porezna obveznica ima prebivalište u Kutini, a zemlja koju obrađuje dijelom je u njenom vlasništvu, a dijelom u vlasništvu supruga te se nalazi na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U vezi navedenog postavljaju pitanja:

1. Je li fizička osoba kao obveznica poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost po osnovi obavljanja samostalne djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, obvezna zaključiti ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na kojemu obavlja tu djelatnost i to sa suprugom, a zbog činjenice da su kao supružnici oboje u vlasništvu dijela toga zemljišta.

2. Mogu li se i pod kojim uvjetima priznati troškovi korištenja osobnog automobila, ako ga koristi suprug za obavljanje poljoprivredne djelatnosti odnosno odlaska do zemljišta, iako nije zaposlen u OPG-u.

3. Koliki je broj ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice