Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porez na dohodak i porez na dodanu vrijednost kod prijenosa obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva

Datum objave: 27.02.2008, Klasa: 410-01/07-01/1699, Porezna uprava

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (dalje: OPG) S.M., upisano je u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a djelatnost obavlja na području grada Lipika koji se nalazi u drugoj skupini područja od posebne državne skrbi. Poljoprivreda je dodatna djelatnost, naime supružnici ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada. Obzirom da je nositelj OPG-a D.M., koji je bio upisan u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost, 24. srpnja 2007. otišao u mirovinu, a kao novi nositelj upisana je njegova supruga S.M., postavljena su sljedeća pitanja:

1. Treba li se pri promjeni nositelja OPG-a sastaviti zapisnik o preuzimanju gospodarske cjeline ili je dovoljno zaključiti poslovne knjige (utvrditi primitke i izdatke te rezultat poslovanja, sastaviti popis dugotrajne imovine i obračunati amortizaciju bez formalnog prijenosa gospodarske cjeline) kako bi se utvrdili podaci za obračun poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost, te može li se gubitak OPG-a prenijeti s jednog nositelja na drugog? 2. Mogu li se troškovi kamata po namjenskom kreditu Hrvatske banke za obnovu i razvoj priznati u izdatke bez promjene obveznika plaćanja u banci? 3. Može li se zemljište svih članova OPG-a unijeti u popis dugotrajne imovine ili se treba rukovoditi vlasničkim listovima i zaključiti ugovore o zakupu, te trebaju li ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice