Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porez na dodanu vrijednost – predujmovi

Datum objave: 28.10.2013, Klasa: 410-01/13-01/2851, Porezna uprava

Podnositelj upita iz dostavnog popisa obratio se u vezi tretmana predujmova u skladu s propisima o porezu na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV) i fiskalizaciji u prometu gotovinom, u vezi čega u nastavku navodimo pitanja i odgovore:  

1. Postoji li obveza ispostavljanja računa za predujam po svakom primljenom predujmu kako je propisano Zakonom o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 73/13. i 99/13. – Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, u daljnjem tekstu: Zakon), ili je dopušteno izdavanje računa za predujam samo za uplate za koje nije izvršena isporuka i izdan račun za isporuku u istom poreznom razdoblju kako je propisano čl. 159. st. 4. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 76/13. i 85/13., u daljnjem tekstu: Pravilnik)? Člankom 78. Zakona propisano je da je svaki porezni obveznik obvezan izdati račun za svaki predujam primljen prije obavljene isporuke dobara te za svaki predujam primljen od drugoga poreznog obveznika ili pravne osobe koja nije porezni obveznik prije završetka obavljanja usluga. Međutim, sukladno čl. 159. st. 4. Pravilnika ako porezni obveznik nije izdao račun za primljeni predujam, ali je do roka za podnošenje prijave PDV-a ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice