Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Plaćanje predujmova poreza na dobit i spomeničke rente

Datum objave: 13.09.2009, Klasa: 410-10/09-01/2, Porezna uprava

Dopisom Klasa: 334-05/09-01/9, Ur. br.: 529-03-09-22 od 19. lipnja 2009. godine obavještavate nas da ste zaprimili predstavku Udruge nezavisnih putničkih agencija u kojoj se upozorava na problem pada prometa, a time i prihoda putničkih agencija, posebice onih manjih, kao posljedice globalne gospodarske krize. Stoga se navedena Udruga, radi umanjivanja negativnih učinaka globalne krize, poziva na Zakon o porezu na dobit i reguliranje obračuna mjesečnog predujma poreza na dobit koji daje mogućnost usklađivanja iznosa predujma. Temeljem navedenog, zatražili ste očitovanje o mogućnostima izmjene visine predujma radi prosljeđivanja odgovora navedenoj Udruzi.

Prema predstavci navedene Udruge, poslovnu situaciju turističkih agencija pogoršava i činjenica da se unatoč smanjenju prihoda određeni porezi, doprinosi i rente u tekućoj godini moraju plaćati u jednakim mjesečnim (ili kvartalnim) akontacijama utvrđenim temeljem ostvarenih rezultata u prošloj godini (porez na dobit, spomenička renta, naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma). Navedena udruga traži da se hitno postigne dogovor da se zahtjevi turističkih agencija za izmjenu visine mjesečnih predujmova rješavaju prioritetno i u što je moguće kraćem roku, kako bi se realnije utvrdile njihove obveze i time olakšalo njihovo poslovanje u preostalom dijelu godine. Nadalje, u predstavci se traži i ubrzana provedba mjere ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice